NOVI UDARAC ODLAZEĆEM PREDSJEDNIKU: Alžir odbacio Trumpovu odluku o Zapadnoj Sahari...

Alžir je odbacio odluku odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, tvrdeći kako ovaj potez podriva napore za okončanjem višedecenijskog konfikta na teritoriji.

  • Svijet

  • 13. Dec. 2020  

  • 0

Ministarstvo vanjskih poslova Alžira je saopćilo da odluka Sjedinjenih Američkih Država nema pravno dejstvo, jer je u suprotnosti s rezolucijama Ujedinjenih naroda, pogotovo s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje se odnose na Zapadnu Saharu.

Odluka podriva napore za okončanjem konflikta na teritoriji Zapadne Sahare na svim nivoima, a koji imaju za cilj da uspostave pravi politički proces, navodi se u saopćenju alžirskog Ministarstva.

Izrael i Maroko su u četvrtak sklopili sporazum o normalizaciji odnosa uz posredstvo SAD-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Obnova sukoba nakon tri desetljeća

U sklopu dogovora, Trump se složio da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

Maroko u Zapadnoj Sahari već desetljećima vodi spor s pokretom Front Polisario, koji podržava Alžir, a koji teži uspostavljanju nezavisne države na ovoj teritoriji.

Sukob u Zapadnoj Sahari ponovo je eskalirao prošlog mjeseca, nakon tri desetljeća primirja.

Ne očekuje se da će UN i zapadne zemlje promijeniti svoj dugogodišnji stav po pitanju situacije u Zapadnoj Sahari, za koju tvrde da treba biti riješena na referendumu.

Iz UN-a su saopćili kako je njihov stav ostao nepromijenjen kada je o Zapadnoj Sahari riječ.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...