STIGLA REAKCIJA IZ BRUXELLESA, ČOVIĆU VRLO NEPOVOLJNA: "EU pozdravlja UREDNO ODRŽAVANJE IZBORA, izborna pitanja rješavati u skladu s evropskim standardima"

"Jučer je bio vrlo važan dan za građane Mostara. Nakon 12 godina, vraćeno im je pravo glasa i mogućnost da biraju svoje predstavnike na lokalnom nivou", navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella i komesara Olivera Várhelyija povodom održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

  • Politika

  • 21. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 1

Evropska unija pozdravlja uredno održavanje izbora u ovom gradu, što su potvrdili izborni organi i lokalni posmatrači. Novo Gradsko vijeće sada treba usvojiti revidirani Statut grada i izabrati novog gradonačelnika koji će raditi na pitanjima upravljanja, a koja utiču na svakodnevnicu svih građana Mostara.

Održavanje lokalnih izbora u Mostaru jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i predstavlja važan korak naprijed za zemlju na putu evropskih integracija.

Evropska unija podsjeća na potrebu da se u potpunosti adresiraju svi ključni prioriteti iz Mišljenja, kako bi Bosna i Hercegovina dobila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora. Uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju, izborna pitanja treba rješavati u skladu s evropskim standardima. Bosna i Hercegovina treba primijeniti preporuke OSCE/ODIHR-a i relevantne preporuke Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka te započeti sa radom na provedbi sudske prakse povezane sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Evropska unija je spremna pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju ovih važnih pitanja i svih ključnih reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella i komesara Olivera Várhelyija povodom održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Podsjećamo, Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović danas je uputio otvoreno pismo međunarodnoj zajednici u BiH u kojem je nabrojao žalbe na proces brojanja glasova, poručujući to da je HDZ pokraden.

Čović je tako pisao američkom ambasadoru Ericu Nelsonu, šefu misije Evropske unije Johannu Satleru, visokom predstavniku Valentinu Inzku, ambasadorici OESSA-a u BiH Kathleen Kavalec, ali i Centralnoj izbornoj komisiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...