KAKAV UDARAC ODLAZEĆEM PREDSJEDNIKU SAD-a: Predstavnički dom izglasao poništavanje Trumpovog veta…

Predstavnički dom, u kojem većinu čine demokrate, izglasao je poništavanje veta koji je odlazeći američki predsjednik Donald Trump uložio na Zakon o finansiranju odbrambenih programa, vrijedan 740 milijardi dolara, prenosi AP.

  • Svijet

  • 29. Dec. 2020  29. Dec. 2020

  • 0

Za poništavanje Trumpovog veta glasala su 322 člana Predstavničkog doma, dok ih je 87 bilo protiv.

O vetu bi sada trebalo da glasa Senat, u kome većinu čine republikanci, a ono se očekuje tokom nedjelje.

Ukoliko ovo tijelo američkog Kongresa donese odluku kao i Predstavnički dom, to će biti prvo poništavanje veta tokom vladavine aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Zakon o finansiranju odbrambenih programa predviđa povišice od tri odsto za pripadnike američke vojske. Njime se, također, reguliše i politika Pentagona u smislu broja trupa, oružanih sistema i kadrovskih pitanja, kao i ulaganje od 740 milijardi dolara za vojne programe i izgradnju.

Trump je veto na zakon uložio prošle nedjelje, tvrdeći da nije uspio da suzbije kompanije koje su vlasnice društvenih medija za koje smatra da su bile pristrasne tokom njegove predsjedničke kampanje.

Također je zatražio dodavanje odredbi koje bi omogućile lakše utuživanje ovih kompanija zbog sadržaja objavljenih na njihovim platformama.

Osim toga, aktuelni američki predsjednik tvrdi da zakon ide u korist Kini, ne navodeći nikakva obrazloženja za to.

Trump, također, tvrdi da zakon ograničava njegovu sposobnost da provodi vanjsku politiku, posebno na vraćanje trupa u SAD-u. On se, također, protivi tome što se njime dozvoljava promjena naziva vojnih baza koje nose imena vođa Konfederacije.

Senat je zakon odobrio ranije u toku ovog mjeseca sa 84 glasa za i 13 protiv, znatno iznad minumuma potrebnog da se nadglasa predsjednički veto.

Trump je uložio veto na još osam drugih zakona, ali su svi oni podržani, jer nisu obezbijeđene dvije trećine glasova potrebnih da zakon postane važeći bez Trampovog potpisa.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...