NINIĆ SE "POSUO PEPELOM": Škrbićevom zetu pokvario milionski posao s ERS-om

Pod izgovorom hitnosti, vođen je pregovarački postupak bez objave obavještenja, ujedno i najmanje transparentan.

  • Ekonomija

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 0

"Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) i kompanija “Dwelt” pokušavaju na sve načine realizovati dogovoreni softver, vrijedan 12,3 miliona maraka, koje su nadležne institucije, po prijavi firme „Lanaco“, poništile zbog nezakonitosti. Oni su uspjeli da uvjere Nebojšu Ninića i njegov “Lanaco” da povuče svoju žalbu, ali ispostavilo se uzalud, jer su zakasnili.

Firma “Dwelt” Stefana Krnete, zeta bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića, zaključila je početkom godine s ERS-om ugovor prema kojem je trebalo da kreira softversku platformu za obračun stuje za 500.000 potrošača, piše Capital.ba.

Pod izgovorom hitnosti, vođen je pregovarački postupak bez objave obavještenja, ujedno i najmanje transparentan.

Dijeljenju državnih miliona pod sumnjivim okolnostima se usprotivio “Lanaco”, koji je uspio da dokaže kako je postupak bio neregularan, pa ga je pred Uredom za razmatranje žalbi uspio da poništi, a što je kasnije i Sud BiH potvrdio.

Međutim, umjesto da “Lanaco”, koji je dokazao nezakonitosti, sada insistira da se raspiše novi tender, kompanija Nebojše Ninića donosi nesvakidašnju odluku, kojom pokušava da se povuče iz svega u korist Škrbićevog zeta.

Naime, ERS je prije nekoliko dana dostavio Uredu za razmatranje žalbi BiH dopis kompanije “Lanaco” i njihovu izjavu kojom odustaju od žalbi, a po osnovu kojih su uspjeli srušiti postupak.

U izjavi stoji kako oni neće podnositi odštetni zahtjev, neće tražiti da se izvrši rješenje Ureda za razmatranje žalbi koje predviđa da se ponovi postupak te da neće podnositi zahtjev po bilo kojem osnovu.

alt

Na osnovu te izjave, ERS je tražio od KRŽ-a da poništi svoje rješenje, ali po svemu sudeći, od toga neće biti ništa.

“Podnesak 'Elektroprivrede RS' se odbacuje iz razloga što ne postoji osnov za vođenje postupka. Akt 'Lanaca' kojim odustaje od svih navoda i zahtjeva iz žalbe je dostavljen nakon donošenja konačnog rješenja tako da se po njemu ne može postupati. Ovom organu nije poznata ni sudska praksa koja bi upućivala na drugačije postupanje”, stoji u rješenju KRŽ-a.

Da podsjetimo, “Lanaco” je u svojoj žalbi, a zbog koje je na kraju “Dwelt” ostao bez 12,3 miliona maraka, naveo kako nije bilo razloga za vođenje pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

“Ugovorni organ nije ispunio ciljeve postupka javne nabavke, kao što su dobijanje najbolje vrijednosti za javni novac, stvaranje tržišne konkurencije, otvaranje tržišta, jednak tretman pod istim uslovima za privredne subjekte u tržišnoj privredi. Na ovaj način prekršen je princip transparentnosti javne nabake i jednakog tretmana”, stajalo je u žalbi koju je KRŽ BiH usvojio.

Kakav je dogovor iza zatvorenih vrata postigao Ninić s Lukom Petrovićem, direktorom ERS-a i Škrbićevim zetom koji ga je natjerao da povuče žalbu, nije objavljeno, ali se pretpostavlja da su to očekivanja od novih tendera za softver u javnim institucijama i preduzećima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...