DEBAKL ŠKRBIĆEVOG ZETA: Sud poništio ugovor "Dwelta" s "Elektroprivredom RS-a", vrijedan 14,5 miliona KM...

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je raniju odluku Ureda za razmatranje žalbi i presudu Upravnog vijeća Suda da se, zbog nezakonitog postupka, ponište tenderska dokumentacija i milionski ugovor “Dwelta” i "Elektroprivrede RS-a". Sve ovo uslijedilo je nakon žalbe “Lanaca” Nebojše Ninića, jednog od osnivača SNSD-a.

  • Mini market

  • 10. Sep. 2020  10. Sep. 2020

  • 0

Piše: ŽANA GAUK

Stefan Krneta, zet aktuelnog dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci, bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite i glavnog devastatora zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj Ranka Škrbića, doživio je potpuni debakl pred apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine. Ugovor težak 14.503.320 KM između njegovog “Dwelta” i Elektroprivrede RS definitvno je poništen, saznaje Žurnal.

Nakon što su utvrdile nezakonitosti, odluku su donijele sudije Dinka Bešlagić Čovrk, Vesna Trifunović i predsjednik vijeća Sreto Crnjak.

Tender za izradu softverske platforme za podršku snabdijevanju strujom 500.000 potrošača javno preduzeće krajem 2019. godine sprovelo je netransparentnim pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja u javnosti. Zbog proizvoljne oznake “hitno”, prethodno nije raspisalo konkurs za izradu idejnog rješenja niti je postojalo informaciono ili obavještenje o transparentnosti.

Kao razlog direktnog pregovaranja sa “Dweltom” ERS je naveo “suštinske, dokazive tehničke ili umjetničke razloge ili razloge koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava" pa sve ovo upakovao u član 21. Zakona o javnim nabavkama BiH (ZJN BiH).

DOK KRNETA SLAVI, NINIĆ PRILAŽE DOKAZE O NEZAKONITOSTIMA

Neko je bio na dočeku Nove godine, “Dwelt” je tog dana slavio milionski ugovor koji će mu otvoriti vrata prema drugim milionskim poslovima sa institucijama, javnim preduzećima i ustanovama. Krneti se žurilo pa je odmah prionuo na posao i nije računao na drugog moćnog IT igrača – firmu “Lanaco” čiji je osnivač Nebojša Ninić, isti onaj koji je osnivao i SNSD.

Nakon što je “Lanaco” dostavio brojne dokaze o milionskom ugovoru potpisanom mimo zakona, Kancelarija za razmatranje žalbi u BiH poništila je tendersku dokumentaciju ERS-a, kao i ugovor sa “Dweltom”. Krneta je u julu ove godine podnio tužbu protiv KRŽ sa zahtjevom da se odluka preinači ili ukine. Upravno vijeće Suda BiH, međutim, potvrdilo je raniju odluku Kancelarije.

UGOVOR MIMO ZAKONA NE MOŽE BITI JAVNI INTERES

Krneti se nisu gubili lako dobijeni milioni KM iz budžeta pa se obratio apelacionom vijeću Suda BiH i požalio na povredu postupka.

“Sud je tužbu sa zahtjevom za odgodu izvršenja primio 29. jula, a upravno vijeće je odlučivalo dan prije isteka roka za tužbu. ‘Dwelt’ je nastavio da pruuža usluge po ugovoru, jer objektivno nije u mogućnosti da obustavi aktivnosti, jer bi to izazvalo teške nesrazmjerne posljedice”, pisao je Krneta.

Zanimljivo, i Elektroprivredi je odgovaralo da milione KM dodijeli Škrbićevom zetu pa je podržala njegov zahtjev za preispitivanje odluke o poništenju tendera i ugovora.

KRŽ, pak, apelacionom vijeću nije dostavila odgovor na “Dweltov” zahtjev, ali Ninić jeste. Zadovoljan ranijom odlukom KRŽ, podvukao je da je “upravno vijeće donijelo pravilnu odluku kada je odbilo zahtjev za odlaganje izvršenja odluke Kancelarije”.

“Odlaganje izvršenja bilo bi protivno javnom interesu, jer narušava pravnu sigurnost i poštovanje pozitivnih zakona u BiH. Ne može se konvalidirati nezakonit ugovor koji su zaključili tužilac i ugovorni organ (‘Dwelt’ i ERS). Ostavljanje na snazi takvog ugovora je grubo kršenje ZJN BiH, a kako je isti poništen, ne postoji pravni osnov da ‘Dwelt’ pruža uslugu Elektroprivredi RS”, zaključio je “Lanaco”.

APELACIJA: NE MOŽE NEZAKONITO!

Apelaciono vijeće Suda BiH konačno je presudilo 26. avgusta. Prema presudi koja je u posjedu Žurnala, upravno vijeće Suda BiH nije probijalo rokove, već je odluke, koje se nisu dopadale Krneti, donosilo na osnovu dokaza i pravovremeno.

Biznismen sa javnim novcem u džepu vijeće je pokušao da ubijedi pričom da je odluka KRŽ, koja je i prvostepeno potvrđena na Sudu BiH, štetna i po ERS. Međutim, dokaza za ovu tvrdnju nije bilo.

“Ostalo je nedefinisano u čemu se ogleda nenadoknadiva šteta tužitelja ili ugovornog organa”, stoji u obrazloženju presude.

Nadalje, Krneta je naveo da je javna nabavka raspisana u okviru procesa reforme energetskog sistema RS te da je u pitanju podrška snabdijevanja strujom 500.000 potrođšača. Uslijedio je zaključak:

“Ovo svakako ne može da bude razlog za drugačije odlučivanje Suda, jer bi to podrazumijevalo konvalidaciju nezakonito potpisanog ugovora.”

U interesu javnosti, koju je “štitio” Krneta, bilo je definitivno poništenje 14,5 miliona KM vrijednog ugovora.

SARADNJA ŠKRBIĆEVOG ZETA I DODIKOVOG SINA

Prema pisanju portala “Capital”, kompanije „Prointer“ i „Dwelt“ 15. avgusta prošle godine ozvaničile su  saradnju, kako bi zajedno mogle da rade na projektima digitalne transformacije energetskog sektora. Tada je od javnosti sakriveno da je vlasnik „Dwelta“ Stefan Krneta, zet Ranka Škrbića, dok je „Prointer“ zauvijek obilježen saradnjom sa Igorom Dodikom, sinom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Sporazum o partnerstvu omogućava im zajednički nastup na tržištima, saopšteno je tada.

„Prointer“ je, kako je navedeno, posebno zainteresovan za „Dweltov“ softver “Platforma X”, namijenjen za digitalnu transformaciju energetskog sektora. To softversko rješenje, istakli su, za kompanije znači smanjenje gubitaka na mreži, pronalaženje nelegalnog korištenja enegije, predviđanje potrebe za energijom, izradu energetskih profila prostora…

„Što se tiče domaćeg tržišta, htjeli smo sinergiju sa najboljima iz IT sektora, jer je u proizvod ‘Platforma X’ moj tim uložio godine truda, rada i znanja. ‘Prointer’ je jedna od najjačih IT kompanija u BiH, s njima sarađuju i najveći svjetski vendori kao što su SAP, IBM, Microsoft. Zato je za ‘Dwelt’ posebna čast da se našao na takvoj listi partnera“, rekao je Krneta.

Firma „Dwelt“ osnovana je 2015. godine, iste godine kada i „Prointer“.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...