DOKTORICA MARKOTIĆ ZNA KOLIKO JOŠ TREBAMO IZDRŽATI: "Ovo se dogodilo prvi put u povijesti, moramo biti oprezni do..."

Objasnila je, između ostalog, i kako su "Pfizerova" i "Modernin" vakcina kompletno nove tehnologije koje se razvijaju već desetak godina za druge vakcine - naprimjer protiv ebole - ali nisu mogle imati širu primjenu, jer se radi o takozvanim orfanskim bolestima, koje se javljaju mnogo rjeđe pa se velikim farmaceutskim kompanijama ne isplate.

  • Regija

  • 11. Jan. 2021  11. Jan. 2021

  • 0

Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", rekla je u današnjoj HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" da su područja pogođena zemljotresom jedan od prioriteta za vakcinisanje te da će, najvjerovatnije, kompletna tranša "Modernin" vakcine ići tamo sve dok se ne procijepi veći dio stanovništva.

Markotić je rekla kako već dvije sedmice postoji značajna tendencija pada, ali da blagdanske dane dijelom treba uzeti s rezervom s obzirom na broj testiranih.

- Oni koji su bolesni, definitivno dolaze, problem je da je moguće manje asimptomatskih detektirano - rekla je Markotić.

- U jednom trenutku smo se, nažalost, bili upisali među one koji imaju najveći broj inficiranih i hospitaliziranih u postocima, međutim, takva situacija se događala više-manje u većini zemalja u Europi, a i u svijetu - rekla je Markotić.

Istaknula je da se dogodilo nešto što se nije dogodilo nikad u historiji otkad je vakcinisanja - u jednoj godini čak 58 različitih vakcina ušlo je u kliničku studiju. Neka od njih uspjela su doći i u završnu fazu.

- Imamo ih. Naravno, bilo bi još puno bolje da ih ima još više, ali nažalost, tržište je ogromno, potrebe su ogromne - rekla je Markotić.

Objasnila je, između ostalog, i kako su "Pfizerova" i "Modernin" vakcina kompletno nove tehnologije koje se razvijaju već desetak godina za druge vakcine - naprimjer protiv ebole - ali nisu mogle imati širu primjenu, jer se radi o takozvanim orfanskim bolestima, koje se javljaju mnogo rjeđe pa se velikim farmaceutskim kompanijama ne isplate.

- Ovo je prvi put da se ta tehnologija mogla sada na velikom broju primijeniti i čini se da će to biti za sada nova budućnost razvoja cjepiva. Zasad se čini da su cjepiva sigurna. Prve analize koje smo vidjeli, čini se da su i vrlo učinkovita - rekla je Markotić.

- Čini se da nekakvih značajnijih akutnih nuspojava, dakle onih koje će se pojaviti odmah iza cijepljenja, osim nekih alergija, nema. Bitno je pratiti da ne bi kasnije bilo nekih značajnijih nuspojava, ali čini se za sada da vjerojatno neće biti - istaknula je.

Na pitanje hoće li se moći vakcinisati ljudi koji, naprimjer, primaju biološku ili hemoterapiju, Markotić je odgovorila da tu treba ići procjena njihovih ljekara, ali da se većina rizičnih grupa može vakcinisati, jer je mnogo teže i mnogo opasnije za njih biti inficiran. Dodala je da bi se mladi trebali vakcinisati, iako nisu prioritet.

- Definitivno se ne smijemo opustiti. Ovo je jedna pauza koju smo dobili, vrlo vrijedna, ali predstoji još negdje do polovice trećeg mjeseca i cijeli niz hladnih dana i boravak u zatvorenim prostorima. Moramo i dalje biti oprezni, odgovorni i zaštititi se, sad bi doista bilo bespotrebno izlagati se. Stiže i cjepivo, pa kad se uspijemo cijepiti i zaštititi, očekujemo da ćemo imati malo više relaksacije - zaključila je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...