U PETAK ZASJEDA PREDSJEDNIŠTVO SDA: Bit će promjena, uvode se povjereništva...

Kada je Kanton Sarajevo u pitanju, gdje je SDA izgubila nekoliko načelničkih pozicija, povjereništva će biti uvedena u općinskim odborima Ilidža, Novo Sarajevo i Centar.

  • Politika

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 3

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) održat će sjednicu u petak, a na toj sjednici će biti razmatrana mogućnost uvođenja povjereništava u pojedine općinske odbore te stranke.

Kriteriji na osnovu kojih će se odrediti koji će se općinski odbor raspustiti te u kojem će biti uvedeno povjereništvo, već su utvrđeni, a temelje se na rezultatima proteklih lokalnih izbora. Tako će povjereništva biti uvedena u onim sredinama u kojima je, primjera radi, ta stranka zabilježila pad broja osvojenih mandata ili pad broja glasova veći od 25 posto, piše "Faktor".

Kada je Kanton Sarajevo u pitanju, gdje je SDA izgubila nekoliko načelničkih pozicija, povjereništva će biti uvedena u općinskim odborima Ilidža, Novo Sarajevo i Centar. U sve tri navedene općine su, podsjetit ćemo, kandidati SDA za načelnike poraženi na lokalnim izborima.

Nakon promjena u općinskim odborima, daljnja procedura unutar SDA podrazumijeva i nove izbore u okviru Kantonalnog odbora te stranke u Sarajevu.

Povjereništva bi trebala biti uvedena i u Gradskom odboru Bihać, Gradskom odboru Gradačac te u Općinskom odboru Zavidovići.

Kada su u pitanju gradski odbori u Zenici i Goraždu te Općinski odbor Srebrenik, kantonalni odbori kojima pripadaju te lokalne organizacije, izvršit će dodatnu analizu u roku od mjesec pa će, u skladu s tim analizama, predložiti daljnje korake.

Na proteklim lokalnim izborima SDA je osvojila 258.722 glasa, što je uvjerljivo najveći broj glasova koje su stranke pojedinačno osvojile. Tako je sljedeći po broju osvojenih glasova kada su u pitanju stranke sa sjedištem u FBiH, SDP sa 105.486 glasova.

Treći je HDZ sa osvojenih 99.250 glasova, Narod i pravda sa 66.439 glasova, SBB sa 38.495, A-SDA sa 31.151 glasom, Stranka za BiH sa 29.518 glasova, Demokratska fronta sa 28.615 i Naša stranka sa 27.597 glasova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...