DRAGAN ČOVIĆ PORUČIO: "Ovo je crvena linija ispod koje HDZ neće ići"

Čović će insistirati na izmjenama Izbornog zakona u Parlamentu BiH.

  • Politika

  • 01. Feb. 2021  01. Feb. 2021

  • 6

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva stranke, rekao je da HDZ BiH i HNS posmatraju Izborni zakon BiH kao složeno političko pitanje te da će insistirati da se njegove izmjene u Parlamentu BiH usvoje do kraja šestog mjeseca i da je to crvena linija ispod koje HDZ neće ići.

Govorio je Čović o rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Centralnoj izbornoj komisiji, nabavci vakcina i drugim aktuelnim pitanjima.

“Izražavam zadovoljstvo kada je upitanju HDZ s rezultatima, ali smo naglasili manjkavosti procesa, koji je bio kompromitiran. Mostar i druge sredine nisu zaštićene bile. Imali smo primjer Uskoplja, Travnika, Mostara da ne govorim – tužbu smo dizali. Središnje izborno povjerenstvo – kako je imenovano, mimo zakona, tako je i radilo. Mora se stati. Ne smije se povrijediti mogućnost da vaš glas neko mijenja nakon procesa. Posebno se to vidjelo u Mostaru”, rekao je Čović.

On je rekao da je u Uskoplju prekinuto glasanje, odnosno da ga je neko prekinuo kada se vidjelo “da će Hrvat biti načelnik”.

"HDZ sam ima 339 vijećnika, to je broj koji treba respektirati", naveo je Čović, dodavši da su napravili presjek stanja – da motivišu glasače da u većem broju izlaze na izbore.

“Mi u HDZ-u ćemo pokrenuti pripremu za lokalne izbore 2024. i da se sva obećanja za ove izbore ispune”, rekao je.

Izborni zakon – složena politčka situacija, prema riječima Dragana Čovića.

“Prioritet svih prioriteta je dogovor oko izmjena Izbornog zakona sukladno sporazumu kojeg smo potpisali. U srijedu imam sastanak sa predstavnicima međunaronih institucija. Do kraja šestog mjeseca je crvena linija da se u Parlamentu usvoji taj zakon”, izjavio je.

Iz HDZ-a BiH su uočili mnoštvo tehničkih stvari oko tehničkih izmjena Izbornog zakona.

“Mi smo kazali – hrvatski narod treba imati mogućnost da bira svog člana Predsjedništva, da bira 17 članova kluba Doma naroda. Ne smiju nam se dešavati kao praksa – da imamo predsjednika OV Bihaća, dužnosnika koji se predstavio kao HDZ. Ne smije se zloupotrebljavati proces”, istaknuo je Čović, rekavši da se takve stvari moraju sankcionirati.

U narednom periodu će graditi atmosferu da se može promijeniti Izborni zakon.

Što se tiče migranata – ne može bilo ko hodati po BiH bez dokumenata, izjavio je.

“Prošle godine smo imali za trećinu manje migranata nego godinu prije. Imali smo eskalaciju. Ne dolazi u obzir otvaranje novih centara diljem BiH. To može izazvati samo složenije probleme. Ne može niko ući u BiH a da nije pri ulasku sukladno zakonu da se ne izjasni šta želi, da li ostati ili ići. Želimo korektan odnos prema tim ljudima”, rekao je.

Dragan Čović je na koncu rekao da BiH mora pratiti šta radi svijet kada je u pitanju vakcina protiv Covida-19. Prema njegovom mišljenju, može se napraviti koordinacija oko vakcina, da se stanovnicima koji se žele vakcinisati, to i osigura i da tu novac ne smije biti problem.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...