Gastro
SPECIJALITET S ISTOKA: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite paradajz salatu… (VIDEO)
18. Dec. 20230
Naš današnji obrok nastaje za 80 minuta, donosimo recept za četiri osobe.
Gastro
15. Feb. 2021 15. Feb. 2021
0
SASTOJCI
500 g mljevene junetine
1 glavica luka
1 čehno bijelog luka
1 kašika brašna
300 ml goveđeg temeljca
2 kašike curryja
1 celerova stabljika
2 kašike sjeckanog peršuna
700 g žutog krompira
2 mrkve
2 kašike maslaca
50 ml mlijeka
PRIPREMA
Povrće očistimo i operemo. Luk i korijen celera nasjeckamo, a mrkvu i krompir narežemo na kockice.
Mrkvu i krompir sada stavimo u lonac sa sitom za kuhanje iznad pare, ulijemo malo vode, poklopimo i, kada zavri, kuhamo na laganoj vatri.
Za to vrijeme, u tavu iznad vatre ulijemo ulje, dodamo sjeckani luk i korijen celera, posolimo sastojke i pržimo na laganoj vatri.
Nakon desetak minuta, kada je luk počeo dobivati boju, u tavu dodamo mljeveno meso, izdrobimo ga i zatim nastavimo pirjati pomalo miješajući.
Nakon deset minuta, kada je meso postalo zrnato, posolimo ga, začinimo mljevenim biberom i preko njega protisnemo jedan bijeli luk.
Čim bijeli luk počne puštati miris, mljeveno meso posipamo brašnom, zatim umiješamo curry, dio svježe sjeckanog peršina, ulijemo juhu i sastojke još malo kuhamo dok se umak ne zgusne.
Ovako pripremljeno mljeveno meso premijestimo na dno vatrostalne posude i ravnomjerno rasporedimo.
Zatim od kuhanog povrća, uz dodatak mlijeka, maslaca i sjeckanog peršuna izradimo pire, potom ga premjestimo u vrećicu za istiskivanje i rasporedimo preko mljevenog mesa.
Ovako pripremljeno meso stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni.
Nakon 40 minuta, jelo izvadimo iz pećnice i vruće poslužimo.
Prijatno!
Gastro
SPECIJALITET S ISTOKA: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite paradajz salatu… (VIDEO)
18. Dec. 20230
Gastro
SPECIJALITET S ISTOKA: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite paradajz salatu… (VIDEO)
16. Okt. 20230
Gastro
SPECIJALITET S ISTOKA: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite paradajz salatu… (VIDEO)
22. Sep. 20230
Gastro
SPECIJALITET S ISTOKA: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite paradajz salatu… (VIDEO)
27. Jun. 20230
Regija
BURNO U „UTISKU NEDELJE“: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otišao u Pariz i tamo dogovorio nabavku vojnih aviona, a da se…
Prije 19 min0
Hronika
OPASNO SE ZALJULJALO: Snažan zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio otočku državu…
Prije 34 min0
Evropa
ŠOKANTNA OTKRIĆA EUROPSKIH OBAVJEŠTAJACA: Rusija već počela pripremati tajne bombaške napade, podmetanje požara i oštećenje infrastrukture, civilne žrtve ih ne brinu...
Prije 44 min0
Jeste li znali
MISTERIOZNI GOSPODARI BALKANA: Ko su bili drevni ratnici koji su sijali strah od Bosne i Hercegovine do Grčke i kako su iznenada nestali…
Prije 50 min0
Gastro
IDEALNA ZA VIKEND: Bistra pileća supa s razlogom je svevremenski klasik, jednostavna je za pripremu...
04. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE CHEESBURGER TJESTENINU: U kremastom umaku od mljevene govedine i sira neodoljivo podsjeća na...
03. Maj 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
03. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE JOŠ OVO POPODNE TIRAMISU OD JAGODA I KOKOSA: Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju
Prije 21h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.