SKANDAL U JUŽNOJ AMERICI: Bivši predsjednik primio vakcinu u oktobru prošle godine...

Kampanja vakcinisanja je počela prije manje od sedam dana i zasad se vakcinišu zdravstveni radnici i nastavnici.

  • Svijet

  • 17. Feb. 2021  17. Feb. 2021

  • 0

Ljekar koji je 2020. u Peruu vodio kliničko ispitivanje kineske vakcine Sinopharm, rekao je u utorak u parlamentu da se bivši predsjednik Martin Vizcarra vakcinisao u oktobru izvan ispitivanja, i to na svoje traženje.

Prvog oktobra, Vizcarra “se zanimao za vakcinu. I sutradan se odlučio i tražio da ga vakcinišem”, izjavio je dr. German Malaga, profesor na Univerzitetu Cayetano Heredia, koji je vodio klinička ispitivanja kineske vakcine na 12.000 Peruanaca.

Ljekar je tokom videokonferencijskog svjedočenja pred parlamentarnom komisijom rekao da bivši predsjednik nije bio “dobrovoljac” u ispitivanju i znao je da se radi o aktivnoj vakcini, a ne o placebu.

Peru posljednjih dana potresa skandal povezan s vakcinisanjem protiv Covida-19 zbog kojeg su ostavku dale ministrica zdravstva Pilar Mazzetti i vanjskih poslova Elizabeth Astete.

Skandal je izbio u četvrtak, kada je peruanski dnevni list otkrio da je bivši predsjednik Martin Vizcarra (2018. - 2020.) u oktobru primio vakcinu kineskog laboratorija Sinopharm, nekoliko sedmica prije nego što ga je parlament razriješio.

Vizcarra je više puta izjavio da je primio vakcinu u sklopu kliničkog testiranja.

U ponedjeljak je predsjednik Francisco Sagasti otkrio da je preko reda vakcinisano 487 osoba, među kojima su dvije bivše ministrice vakcinisane u januaru, kao i drugi dužnosnici koji će biti smijenjeni. Državno tužilaštvo je otvorilo istragu.

Skandal je izbio dok se Peru suočava s jakim drugim valom zaraze. Zemlja sa 33 miliona stanovnika imala je 44.000 umrlih od 1,2 miliona inficiranih.

Kampanja vakcinisanja je počela prije manje od sedam dana i zasad se vakcinišu zdravstveni radnici i nastavnici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...