PANIČNE REAKCIJE IZ SRBIJE UOČI DOLASKA BIDENOVE ADMINISTRACIJE: Bivši diplomata Vladislav Jovanović o balkanskoj drami, statusu Republike Srpske i izmjenama Daytonskog sporazuma…

U intervju za “Glas Srpske” nekadašnji šef jugoslavenske diplomatije, Vladislav Jovanović, govorio je o pritiscima na Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali i statusu Republike Srpske u vidu raznih međunarodnih inicijativa da se izvrši revizija Daytonskog mirovnog sporazuma.

  • Regija

  • 21. Feb. 2021  21. Feb. 2021

  • 10

Na pitanje šta očekuje od nove američke administracije kada je u pitanju BiH, Jovanović kaže:

-Ne treba izgubiti iz vida da je američka administracija bila jedna od inicijatora, ali i potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni su stavili potpis na dokument koji je stavio tačku na jedan krvavi bratoubilački građanski rat u BiH. I taj sporazum je omogućio da se Srbi u BiH osećaju sigurnije u vlastitom državnom entitetu u kojem imaju gotovo svu autonomiju uređivanja svih važnijih oblasti. Ako se dirne u sadržaj tog entiteta, onda bi to izazvalo velike probleme u pogledu ne samo stabilnosti, nego i daljnje budućnosti države BiH. Ništa više ne bi bilo izvesno. Bilo bi to opasno igranje sa vatrom. Mislim da SAD, ali ni ostale zapadne sile, neće to sebi dozvoliti, jer svako menjanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u smislu jačanja i ventralizacije BiH ponovo otvara Pandorinu kutiju.

Sadašnjeg visokog predstavnika u BiH bi trebalo da zamijeni Nijemac Christian Schmidt. Kako komentarišete povratak njemačke politike na Balkan?

-Ona je uvek bila prisutna na prostorima Balkana. Manje, ili više. Oni svoje interese na ovim prostorima pokušavaju sprovesti u posljednjih 150, pa čak i 200 godina. U nekoliko navrata oni su ih demonstrirali i silom. Recimo, u prošlom veku, samo je Srbija tri puta bila na njihovom udaru.

Ti njihovi interesi se kreću od ekonomskih, preko geopolitičkih do istorijskih. Ali, ne treba zaboraviti spomenuti da i Rusija ima svoje određene interese na ovim prostorima, baš kao i Turska, kao bivša imperijalna i osvajačka sila. Ono što Nemačkoj smeta da se otvorenije postavi kao evropski lider jeste činjenica da se oni i danas nalaze pod svojevrsnim protektoratom Amerike. Berlin je već godinama u čvrstom zagrljaju Washingtona, koji je i danas primetan, tako je njihova spoljna politika i dalje pod velikim uticajem američke administracije i State departmenta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...