ZAŠTO SE UŠUTIO ALMIR BADNJEVIĆ: Hoće li "AstraZeneca" tužiti BiH?

"Dobio sam informacije od menadžmenta "AstraZenece" da zbog izjava naših zvaničnika mogu podići i tužbu protiv Bosne i Hercegovine", kazao je prije petnaestak dana sveprisutni i sveznajući stručnjak Almir Badnjević.

  • Mini market

  • 16. Mar. 2021  17. Mar. 2021

  • 2

Dvadesetak zemalja, većinom evropskih, privremeno je obustavilo vakcinaciju vakcinom AstraZeneca zbog bojazni da je u nekih pacijenata izazvala pojavu krvnih ugrušaka. 

Švedska i Latvija posljednje su nizu zemalja koje su zaustavile vakcinaciju. Prije su to učinile Njemačka, Francuska, Španija, Danska, Norveška, Holandija, Kipar, Rumunijaq, Bugarska, Portugal, Slovenija, Irska i Island.

Austrija je suspendirala seriju vakcina koja je izazvala pojavu ugrušaka. Istom serijom ne vakcinišu niti u Litvi i Estoniji.

Izvan Evrope vakcinaciju su prekinule Indonezija i Venezuela. 

Danas je i Zavod za javno zdravstvo FBiH odlučio da do četvrtka obustavi vakcinaciju vakcinom AstraZeneca dok se ne ispitaju navodi o štetnosti.

Naime, danas je održan sastanak Odbora za koordinaciju provođenja Plana vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH na kojem je zaključeno da se daljnji proces vakcinisanja prolongira do četvrtka, 18. marta, do kada će Evropska agencija za lijekove (EMA) pojedinačno proučiti svaki slučaj, analizirati podatke i donijeti odluku o povezanosti prijavljenih incidenata s primjenom vakcine AstraZeneca.

Razlog sastanka su prijavljene neželjene reakcije nakon vakcinisanja u nekoliko zemalja, poput Austrije, Italije, Njemačke, Danske, zbog koje je nekoliko zemalja privremeno obustavilo vakcinisanje tom vakcinom.

Prije petnasetak dana, ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, diskretno je upozorila da treba biti oprezan prema  vakcini AstraZenece proizvedenoj u Indiji. Ministrica Turković nije pojasnila odakle je dobila takvu informaciju, no pokazalo se da je njeno upozorenje bilo sasvim na mjestu.

Zbog ove izjave ministrica Turković bila je izložena neviđenom medijskom pogromu, a sveprisutni i sveznajući stručnjak širokog spektra, Almir Badnjević, direktor privatne firme Verlab, otkrio je kako prema njegovim saznanjima menadžment AstraZeneca razmišlja o tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog izjava Bisere Turković.

- Bit će dobro ako izbjegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta AstraZeneca da zbog izjava naših zvaničnika mogu podići i tužbu protiv Bosne i Hercegovine i da će jedna tačka na sastanka menadžmenta biti i razgovor o tužbi protiv naše države, kazao je Badnjević.

Najavljeni sastanak menadžmenta AstraZeneca već je održan prije desetak dana, no od najavljene tužbe ni traga ni glasa. Kada već ima tako dobre konekcije s menadžmentom AstraZenece, bilo bi dobro da Badnjević objavio hoće li ova farmaceutska kuća tužiti sve navedene države koje su privremeno obustavile vakcinaciju ili će tužiti samo BiH čija je ministrica sugerirala kako prema ovoj vakcini treba biti oprezan.

Čini se da je Badnjević iz nekog razloga izmislio tužbu AstraZenece protiv BiH. 

(SL.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...