OVO SU SVE DOBROBITI ZELENE SALATE: Njen bogati nutritivni sastav potpomaže i procesu detoksikacije

Konzumacija zelene salate pomaže uspostaviti alkalnu ravnotežu organizma, što donosi niz pogodnosti – povećanu energiju, bolju probavu, bistriji um, miran san te mladalački izgled kože.

  • Zdravlje

  • 29. Mar. 2021  29. Mar. 2021

  • 0

Zelena salata spada u grupu namirnica koje biste trebali svakodnevno konzumirati.

Obiluje vitaminom C, koji je snažan saveznik našeg organizma u odbrani od mnogih bolesti.

Njen bogati nutritivni sastav potpomaže procesu detoksikacije. Konzumacija zelene salate pomaže uspostaviti alkalnu ravnotežu organizma, što donosi niz pogodnosti – povećanu energiju, bolju probavu, bistriji um, miran san te mladalački izgled kože.

Važan sastojak zelene salate je folna kiselina (vitamin B11), koja je ključna za mnoge procese u ljudskom organizmu. Ovaj vitamin sprečava razvoj pojedinih vrsta anemije, štiti od osteoporoze, a zajedno s vitaminom B12, neophodan je za razvoj novih krvnih ćelija.

Folna kiselina je od izuzetne važnosti za trudnice, jer se njen nedostatak u organizmu povezuje s raznim malformacijama embrija, od kojih je najčešći defekt neuralne cijevi, piše Hayat.ba.

Istraživanja su potvrdila da je redovan unos ovog vitamina izvrsna prevencija mnogih vrsta raka. Zelena salata sadrži i laktium supstancu, koja ima umirujuća svojstva. Zbog toga je povećana konzumacija zelene salate posebno preporučljiva u situacijama nervoze, napetosti, razdražljivosti i nesanice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...