GLUMAČKE TEHNIKE: Kako Lečić manipuliše javnošću u slučaju "Štajnfeld"?

"Moram priznati da mi sve to djeluje kao jedna vrsta manipulacije i primjene glumačke tehnike da se utiče na nešto, nekog - sud ili javnost. Konkretno, njegovo cjelokupno ponašanje mi dosta djeluje proračunato", kaže sociolog Dušan Mojić, asistent na Filozofskom fakultetu, osvrćući se na javne istupe Branislava Lečića od kada ga je glumica Danijela Štajnfeld prijavila za silovanje.

  • Regija

  • 31. Mar. 2021  01. Apr. 2021

  • 0

Mojić je sa sociološkog aspekta analizirao Lečićeve pokušaje da ubijedi javnost da je ono što je Danijela Štajnfeld izjavila u Višem javnom tužilaštvu laž.

“Ispratio sam objave Branislava Lečića, kao i komentare ljudi. Nisam pravnik, ali mogu istaći svoje mišljenje iz sociološkog ugla. Moram priznati da mi sve to djeluje kao jedna vrsta manipulacije i primjene glumačke tehnike da se utiče na nešto, nekog, sud ili javnost”, priča Mojić za Nova.rs, te dodaje da ga ne iznenađuje to što je javnost podijeljena u ovom slučaju.

“Naravno, uvijek će biti dvije strane – oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju. Ti tvitovi i njegove objave djeluju neobično i neumjesno sa svim tim gestikulacijama. Čovek je glumac i ima na raspolaganju te glumačke alate. Mislim da je ovo krajnje neprihvatljivo. Možda bi neki psiholozi to protumačili kao taktiku.”

Sociolog se potom osvrnuo i na Lečićevo obraćanje javnosti u video formatu, gde je u šesnaestominutnom snimku između ostalog istakao da je on žrtva.

“Što se tiče njegove video poruke, djeluje mi prilično neiskreno, moram priznati. To njegovo ophođenje može utjecati na javnost, ali plašim se da je to jedna glumačka strategija. Konkretno, njegovo cjelokupno ponašanje mi dosta djeluje proračunato. Ne razumijem ga, ali moj lični sud je da to zaista nije uobičajeno sa svim tim grimasama i intonacijama”, zaključuje Mojić.

Podsjetimo, Danijela Štajnfeld je prvi put u svom filmu “Zaceli me” izjavila da je silovana, dok je javnost prije nedjelju dana saznala da za to optužuje Branislava Lečića. Nakon ovog događaja Danijela je rješila da se preseli u Ameriku.

Pošto su u javnost dospjele pomenute informacije, Branislav Lečić se oglašavao više puta, gdje je između ostalog i rekao da je spreman da ide na poligraf, te da su optužbe Danijele Štajnfeld gnusna laž.

U međuvremenu, Beogradsko dramsko pozorište je na zahtjev većeg dijela ansambla predstave “Kad su cvetale tikve”, odlučilo da izuzme Lečića iz predstojećih igranja.

Lečić je u četvrtak saopštio i da se povlači sa čela pokreta Demokrate Srbije.

U petak je preko sedam sati u svojstvu građanina saslušavan u policijskoj stanici 29. novembar, gdje je, prema njegovim riječima, insistirao na poligrafskom ispitivanju, koje je, kako tvrdi, prošao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...