POTVRĐENO IZ VIŠE IZVORA; U KAMPU MIRAL KOD VELIKE KLADUŠE: Koronavirusom zaraženo 135 migranata…

"Oni su razdvojeni od ostalih migranata. Smješteni su u dvije prostorije i jednom šatoru", kazao je za "Istragu" direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić. MUP USK razmatra opciju blokade kampa.

  • Vijesti

  • 03. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 2

Najmanje 135 migranata smještenih u kampu Miral kod Velike Kladuše, zaraženo je koronavirusom, potvrđeno je za "Istragu" iz više izvora.

“Tačno je da imamo preko stotinu zaraženih u Miralu. Oni su razdvojeni od ostalih migranata. Smješteni su u dvije prostorije i jednom šatoru. Za sada nema nikoga s težim simptomima. No, imamo problem s nedscipliniranošću zaraženih osoba i to predstavlja opasnost od širenja zaraze”, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona kažu da su upoznati s trenutnim stanjem te da pokušavaju iznaći rješenje. Vjerovatno će u narednim danima kamp Miral biti blokiran.

Inače, prema informacijama "Istrage", najmanje 200 migranata koji se nalaze na području USK, zaraženo je koronavirusom. Većina ih je u kampu Miral u kojem je, ovisno o danu, smješteno između 600 i 800 migranata ukupno.

Već dugo međunarodni humanitarni aktivisti upozoravaju na loše uslove u kampu Miral, koji se nalazi nadomak Velike Kladuše, i bilo je pitanje dana kada će se pojaviti i proširiti zarazna bolest. U junu 2019. godine u ovom kampu je, zbog korištenja rešoa, izbio požar u kojem je povrijeđeno najmanje 30 migranata, a izgorjele su prostorije sa 247 kreveta namijenjenih ovoj populaciji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...