"BBC" O VELIKOM DIPLOMATSKOM SKANDALU: Ambasador ove zemlje izbačen iz zgrade ambasade u Londonu, noć je proveo u autu

Zamjenik ambasadora Chit Win preuzeo je dužnost otpravnika poslova u Londonu, piše Reuters pozivajući se na diplomate upućene u taj slučaj.

  • Svijet

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 1

Mijanmarski ambasador u Londonu proveo je noć u svom automobilu nakon što je izbačen iz ambasade, javlja BBC u četvrtak.

Kyaw Zwar Minn rekao je da je mijanmarski vojni ataše zatražio od osoblja da napusti zgradu, a njemu je rečeno da više nije predstavnik zemlje. 

Mijanmarska vojska preuzela je vlast u puču 1. februara, što je potaknulo velike proteste i porast nasilja. 

U martu je Kyaw Zwar Minn pozvao na oslobađanje Suu Kyi i rekao za BBC da je Mijanmar "podijeljen" i da postoji rizik od građanskog rata. 

Naveo je da njegove tvrdnje ne znače "izdaju zemlje", ali je vladajuća hunta kasnije saopćila da je opozvan.

Ubijeno više od 500 ljudi 

Više od 500 ljudi, uključujući desetke djece, ubijeno je u prodemokratskim protestima na kojima je zatražen povratak na vlast izabrane čelnice Suu Kyi i njezine Nacionalne lige za demokratiju (NLD). 

Kyaw Zwar Minn opisao je događaje u srijedu "svojevrsnim pučem usred Londona", izvijestio je Reuters. "Onemogućen mi je ulazak ... Ovakva vrsta puča se neće dogoditi", dodao je. 

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab osudio je "nasilne radnje mijanmarskog vojnog režima u Londonu". 

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za BBC da "traži pojašnjenje trenutnog statusa mijanmarskog ambasadora u Londonu u skladu s diplomatskim protokolom". 

Zamjenik ambasadora Chit Win preuzeo je dužnost otpravnika poslova u Londonu, piše Reuters pozivajući se na diplomate upućene u taj slučaj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...