Gastro
VIŠE OD JELA: Napravite begovu čorbu, ona može i umjesto ručka
18. Feb. 20210
Ovo su prijedlozi za večerašnji iftar. Bujrum...
Gastro
21. Apr. 2021 21. Apr. 2021
0
Begova čorba
Potrebno:
300 g kokošijeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suhe bamije
1 žumance
50 g kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera
Priprema:
Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.
Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.
Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju i izrezati ga na kockice.
Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.
U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak minuta.
Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.
Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.
Servirati s kašikom pavlake na vrhu.
Sočna jednostavna pita
Potrebno:
500 g kore za savijače
1 srednja glavica crvenog luka
500 g mljevenog mesa
3 srednja krompira
so, biber
Zaljev:
3 jaja
1 dl ulja
1 čvrsti jogurt
2 dl kisele vode
1 kašičica soli
*Sve skupa smiksati i ostaviti po strani
Priprema:
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i nastaviti dinstati još koju minutu.
Dok se meso dinsta, oguliti krompir te ga izrendati na krupnije.
Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola.
Tu koru premazati s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu na pola.
Na tu drugu koru posuti malo nadjeva te prekriti novom presavijenom korom.
Redati do kraja istim redoslijedom dok se sve ne potroši, s tim da posljednje dvije kore moraju biti bez nadjeva.
Pitu isjeći na kocke 6×6 ili po želji te zaliti prethodno pripremljenim zaljevom.
Ostaviti je 20-ak minuta da odstoji dok kore malo ne upiju zaljev.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok lijepo ne porumeni, 40-ak min.
Kolač na čaše
Potrebno:
1 čaša šećera
1 čaša brašna
1 čaša mljevenih lješnika ili oraha
1 čaša kisele pavlake
1/2 čaše kakaa
1/2 čaše ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4 jaja
Priprema:
Jaja i oba šećera umutiti.
Dodati ulje i pavlaku.
Dodati kakao lješnjake, brašno i prašak za pecivo.
Sve skupa dobro umutiti.
Sipati u manju tepsiju na papir za pečenje te peći 30 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni.
Ohladiti i rezati na kocke.
Po želji se može preliti istopljenom čokoladom te posuti šećernim mrvicama.
*čaša od 200 ml
Show
"TEŠKA" TRI MILIJARDE DOLARA: Ona je najbogatija glumica na svijetu, ali njeno ime sigurno dugo niste čuli
Prije 8 min0
Politika
ZORAN ČEGAR OTKRIVA NEPOZNATE DETALJE: "Zlo je krenulo kada nisam htio primiti neke kandidate koji sada rade u OSA-i"
Prije 17 min0
Ekonomija
OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Veliki pad broja putnika na Međunarodnom aerodromu Tuzla
Prije 29 min1
Ekonomija
"BOLJE IM JE DA ŠUTE": Robovski rad vozača kamiona u Njemačkoj
Prije 33 min0
Gastro
NAPRAVITE CHEESBURGER TJESTENINU: U kremastom umaku od mljevene govedine i sira neodoljivo podsjeća na...
03. Maj 20240
Gastro
IDEALNA ZA VIKEND: Bistra pileća supa s razlogom je svevremenski klasik, jednostavna je za pripremu...
04. Maj 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
03. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE JOŠ OVO POPODNE TIRAMISU OD JAGODA I KOKOSA: Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju
Prije 13h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.