BEGOVA ČORBA JEDNA JE OD OMILJENIH NA SOFRI: Ovo su tri prijedloga za iftar...

Ovo su prijedlozi za večerašnji iftar. Bujrum...

  • Gastro

  • 21. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 0

Begova čorba

Potrebno:

300 g kokošijeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suhe bamije
1 žumance
50 g kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera

Priprema:

Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.

Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.

Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju i izrezati ga na kockice.

Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.

U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak minuta.

Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.

Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.

Servirati s kašikom pavlake na vrhu.

Sočna jednostavna pita

Potrebno:

500 g kore za savijače
1 srednja glavica crvenog luka
500 g mljevenog mesa
3 srednja krompira
so, biber

Zaljev:

3 jaja
1 dl ulja
1 čvrsti jogurt
2 dl kisele vode
1 kašičica soli
*Sve skupa smiksati i ostaviti po strani

Priprema:

Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.

U luk dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i nastaviti dinstati još koju minutu.

Dok se meso dinsta, oguliti krompir te ga izrendati na krupnije.

Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.

Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola.

Tu koru premazati s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu na pola.

Na tu drugu koru posuti malo nadjeva te prekriti novom presavijenom korom.

Redati do kraja istim redoslijedom dok se sve ne potroši, s tim da posljednje dvije kore moraju biti bez nadjeva.

Pitu isjeći na kocke 6×6 ili po želji te zaliti prethodno pripremljenim zaljevom.

Ostaviti je 20-ak minuta da odstoji dok kore malo ne upiju zaljev.

Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok lijepo ne porumeni, 40-ak min.

Kolač na čaše

Potrebno:

1 čaša šećera
1 čaša brašna
1 čaša mljevenih lješnika ili oraha
1 čaša kisele pavlake
1/2 čaše kakaa
1/2 čaše ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
4 jaja

Priprema:

Jaja i oba šećera umutiti.

Dodati ulje i pavlaku.

Dodati kakao lješnjake, brašno i prašak za pecivo.

Sve skupa dobro umutiti.

Sipati u manju tepsiju na papir za pečenje te peći 30 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni.

Ohladiti i rezati na kocke.

Po želji se može preliti istopljenom čokoladom te posuti šećernim mrvicama.

*čaša od 200 ml

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...