TUĐMANOV MINISTAR I PREGOVARAČ U DAYTONU: "To s Hrvatskom NEMA NIKAKVE VEZE, granice se ne mogu mijenjati mirnim putem!"

"Pitanje granica u Jugoistočnoj Evropi je završena priča. Sigurno je da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija protiv toga. Hrvatska je, isto, protiv toga i mirnim putem se to sigurno ne može dogoditi. Čvrsto podržavamo princip nepromjenjivosti granica“, rekao je za BHRT posebni savjetnik hrvatskog premijera za vanjsku politiku i ministar vanjskih poslova Hrvatske tokom rata Mate Granić.

  • Politika

  • 22. Apr. 2021  22. Apr. 2021

  • 12

Granić ističe kako Hrvatska ne gleda Bosnu i Hercegovinu samo kao teritoriju, već da poštuje njenu suverenost i teritorijalni integritet.

"Bosna i Hercegovina je suverena, teritorijalno integrirana država, prijateljska država i naš interes je da se razvija. Naš interes je prosperitet Bosne i Hercegovine, euroatlantski put. U tome će u Hrvatskoj imati apsolutnog prijatelja uvijek", tvrdi Granić.

Hrvatska nema ništa s navodnim Janšinim "non-paperom"

Bivši hrvatski šef diplomatije i jedan od ključnih pregovarača u Daytonu 1995. godine danas s funkcije savjetnika hrvatskog premijera Andreja Plenkovića tvrdi kako Hrvatska ništa nije znala o "non-paperu", neoficijelnom dokumentu čije se autorstvo pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši.

"Hrvatska ne samo da nema ništa s tim nego Hrvatska smatra da je to samo jedan spin, bez obzira na to ko ga je pisao. Granice se ne mogu mijenjati na ovaj način u miru. Hrvatska se borila za svoju suverenost i nezavisnost, a jedan od temelja je bio da nema promjene granica. Hrvatska čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Evropska unija jednako tako, Sjedinjene Američke Države jednako tako. Prema tome, to s Hrvatskom nema nikakve veze“, rekao jeMate Granić za BHRT.

Odgođena rasprava o hrvatskom "non-paperu" u Bruxellesu

Granić tvrdi da drugi "non-paper", koji je Hrvatska poslala u Bruxellesu i u kome se predlažu određene promjene u BiH, prije svega promjena Izbornog zakona BiH, nije stavljen u stranu, već je pitanje procedure kada će se o njemu raspravljati.

"Postoji više država koje podržavaju hrvatski 'non-paper' i taj put je, dakle, inicijativa za evropski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, jačanje BiH, pomoć Bosni i Hercegovini. Primarno, to su temeljni ciljevi. Taj 'non-paper' je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio u Sarajevu i to je način kako se radi sa prijateljskim državama.“

Savjetnik hrvatskog premijera navodi kako prijedlog Hrvatske za promjenu Izbornog zakona u BiH, a koji preferira načelo etničke organizacije, nije u neskladu sa presudama evropskih sudova koji zagovaraju građanski koncept.

"Što se tiče Suda za ljudska prava, svi građani BiH moraju imati ista prava. Hrvati, Bošnjaci i Srbi imaju pravo birati svog člana Predsjedništva. On može biti Bošnjak, Hrvat, Židov, Rom, bilo što, ali ga oni imaju pravo birati. To nije ni u kakvoj suprotnosti. To je temelj i to treba poštivati. Iz toga proizilaze mnoge stvari i mnogi nesporazumi“, rekao je Mate Granić.

Hrvatska odustala od zagovaranja federalizacije BiH?

Granić nije direktno odgovorio na pitanje da li Hrvatska odustaje od zagovaranja federalizacije BiH s obzirom na to da to u svom "non-paperu" ne spominje, a ranije su eurozastupnici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu promivirali upravo federalizaciju BiH.

"Hrvatska želi samo jedno, ono što je dogovoreno u Washingtonu i Daytonu i kasnije potpisano u Parizu da se poštuje. Da je Bosna i Hercergovina suverena, teritorijalno integrirana država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da svaki narod ima pravo birati svog, koga hoće svog predstavnika. I jednako tako da je osiguran izbor u Domu naroda. To su tzv. vitalni interesi. To je ono što Hrvatska podržava, ni više ni manje. A logično je da će se javljati razne ideje ukoliko se ne poštuju oni bazični principi“, odlučan je Granić.

On tvrdi i kako između Hrvatske, BiH i Srbije ima mnogo otvorenih pitanja i da je potreban trajni dijalog. Interes Hrvatske je, kako tvrdi, rješavanje otvorenih pitanja sa svima, bez obzira na to što oko nekih stvari neće biti saglasnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...