"MERCATOR" IMA NOVOG VLASNIKA: "Fortenova" planira 125 miliona eura ulaganja

Kako je istaknuto, maloprodajna mreža "Fortenova grupe" od sada se sastoji od oko dvije i po hiljade prodajnih mjesta "Mercatora" i "Konzuma", koji rade na pet tržišta u regiji.

  • Ekonomija

  • 25. Apr. 2021  26. Apr. 2021

  • 1

Prebacivanjem 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora d.d. na Fortenova grupu Mercator je postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe, koja je sada vlasnica 88,1 posto Mercatora.

SPREMNI ZA BUDUĆNOST

Tim povodom u petak je održana konferencija za novinare na kojoj su čelni ljudi Fortenove i Mercatora predstavili dalji rad Fortenova grupe u zemljama regiona. Kako je istaknuto, maloprodajna mreža Fortenova grupe od sada se sastoji od oko dvije i po hiljade prodajnih mjesta Mercatora i Konzuma koji rade na pet tržišta u regiji.


- Mercator danas nije samo trgovac, nego puno više. Kao kompanija koja sarađuje sa više od tri hiljade dobavljača i godišnje realizira 1,2 milijarde eura vrijednosti nabavke od lokalnih i regionalnih partnera, ovo je spajanje izvrsna poslovna prilika za dugoročni razvoj njihovih robnih marki, istakao je Tomislav Čizmić, predsjednik uprave Mercatora, dodajući da je Mercator spreman za budućnost.

Prema njegovim riječima, spremni su na konsolidaciju trgovine u regionu.
- Naši prioriteti su jačanje naše trgovačke mreže, razvoj moderne logističke infrastrukture u Sloveniji i Srbiji, integracija poslovanja u BiH, te povećanje tržišnog udjela u svim zemljama regije, ali i ubrzani razvoj digitalizacije, poručio je Čizmić.
Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, istakao je da proces preuzimanja Mercatora nije bio nimalo lagan, ali da ga je Fortenova grupa uspješno privela kraju.
- Nova optimizirana struktura kapitala Fortenova grupe osigurava nam stabilnost i sposobnost za snažna buduća ulaganja u naše kompanije. S Mercatorom u Fortenova grupi konsolidiramo najveću regionalnu maloprodajnu mrežu, povećavamo stabilnost lanca opskrbe, radnih mjesta, poreznih prihoda država u kojima poslujemo te otvaramo nove prilike i nastavljamo podržavati rast lokalnih dobavljača, kazao je Peruško.

NAJVEĆI POSLODAVAC

Dodao je da će nakon integracije Mercatora i prodaje Poslovnog područja zamrznuta hrana, Fortenova grupa s više od 50 hiljada zaposlenika biti najveći poslodavac u regiji, koji ostvaruje približno 5 milijardi eura prihoda i operativnu dobit veću od 270 miliona eura te koji u ovoj godini, unatoč nastavku pandemije, planira realizirati više od 125 miliona eura kapitalnih ulaganja.

Autor:Alema Pendek/Oslobođenje
 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...