JE LI SAD JASNO, PRIJATELJI(!?): Iza pobjede "Another Rounda" stajao je moćni holivudski kapital, pravo na snimanje nove verzije otkupio je LEONARDO DI CAPRIO!

"Another Round", poguran slavom i nagradama, može svom budućem nastavku ili nastavcima i svojim kupcima osigurati ogromnu popularnost i zaradu. Pogotovo jer se i tematski (alkoholizam, humor, srednjovječni muškarci...) oslanja na jednu od najkomercijalnijih filmskih franšiza u novijoj historiji filmske industrije. Riječ je, naravno, o filmskom serijalu "Mamurluk" režisera Todda Phillipsa (autora sjajnog "Jokera"), čija su tri nastavka na blagajnama širom svijeta ostvarila zaradu od blizu milijardu i pol dolara!

  • Kultura

  • 28. Apr. 2021  29. Apr. 2021

  • 7

Trebalo je da prođu samo 24 sata od dodjele Oscara, pa da postanu gotovo sasvim jasni razlozi zbog kojih je danski film "Another Round" redatelja Thomasa Vinterberga trijumfirao u izboru za najbolji film ispred Jasmile Žbanić i njenog djela "Quo vadis, Aida". Iako je riječ o odličnom filmu koji radi "na pogon" glumačkog čuda Madsa Mikkelsena, najvažniji kritičari i filmski znalci suglasni su da je fascinanatan uspjeh ovog filma, čiji je vrhunac bio "Oscar" za najbolji strani film, nije u skladu sa njegovim stvarnim umjetničkim vrijednostima. 

Američki mediji bliski filmskoj industriji već u ponedjeljak su objavili vijest da je reditelj i producent i scenarista filma Thomas Vinterberg u završnim pregovorima za prodaju prava na remake svog filma sa nekim od najpoznatijih i najmoćnijih holivudskih producentskih kuća. Isti izvori navode da je u velikoj konkurenciji potencijalnih producenata najvjerovatniji kupac nagrađenog filma slavni glumac i također Oscarovac Leonardo de Caprio, odnosno producentska kuća Appian Way čiji je on vlasnik. Mediji otkrivaju da još nije otklonjena dilema da li će i u novoj verziji filma glavnu ulogu igrati Mikkelsen, ili će "prvog među pijancima-profesorima" uzeti za sebe upravo De Caprio. 

Gledatelji danskog filma mogli su se uvjeriti da je završetak "Another Rounda" prilično "nezavršen", otvorene strukture i da daje prostor za nove epizode i drugačija čitanja. Nemoguće je da su pregovori danskog režisera sa holivudskim producentima o remakeu najnanagrađivanijeg filma u posljednjoj godini otpočeli tek nakon dodjele Oscara, jer je riječ o složenom i dugotrajnom procesu, no izvjesno je da je posljednje veliko priznanje ubrzalo te pregovore. To, opet, potvrđunje riječi Jasmile Žbanić da je iza kandidature filma "Anotoher Round" stajala ogromna financijska i lobistička mašinerije holivudskih i globalnih filmskih gospodara protiv koje ona i njen film nisu imali nikakvih izgleda. Interes producenata je bio da buduća filmska franšiza bude ovjenčana slavom i nagradama svoga prethodnika što unaprijed garantira golemu dobit na tržištu. Kako je ovih dana povodom (ne)formiranja nogometne Superlige napisao poznati britanski fenomenolog globalizma Paul Mason: "Na ovom svijetu ima previše kapitala koji juri za premalom količinom stvarne ekonomske moći" ( u filmskom slučaju - dobrim i komercijalno potentnim scenarijima i pričama).

(Ćamil Duraković, notorni političar iz Srebrenice i njegove kolege, bolje rečeno podstrekači i teoretičari posvemašnje globalne antibošnjačke zavjere bi ovo trebali znati kako ne bi lupetali i dovodili ishod dodjele "Oscara" sa odnosom "Zapada prema genocidu". Em je glupo, em nije ni orginalno, oni do u dlaku koriste srpski narativ o zasluženoj propasti njihovog filma  "Dara iz Jasenovca" u istom takmičenju).

"Another Round", poguran slavom i nagradama može svojim budućem nastavku, ili nastavcima i svojim kupcima osigurati ogromnu popularnost i zaradu. Pogotovo jer i sa tematski (alkoholizam, humor, srednjovječni muškarci..) oslanja na jednu od najkomercijalnijih filmskih franšiza u novijoj povijesti filmske industrije. Riječ je, naravno, o filmskom serijalu "Mamurluk", režisera Todda Phillipsa (autora sjajnog "Jokera"), čija su tri nastavka na blagajnama širom svijeta ostvarila zaradu od blizu milijardu i pol dolara! "Zavrtanjem" još jedne runde sa Thomasom Vinterbergom, producent i glumac Leonard DiCaoprio vjeruje da je pronašao sličnu nišu, odnosno zlatnu žilu, koju će moći crpiti i reciklirati do iznemoglosti; kipić kojeg je film dobio od Akademije je zalog uspjeha. 

(S. A.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...