Gastro
OVO JE RECEPT ZA SAVRŠEN DESERT: Starinska poslastica sa svega pet sastojaka
24. Apr. 20210
Tokom francuskog karantina, Stéphane je za gladne Parižane skuhao 200 litara riže na mlijeku, a oni su je revno odnosili i uživali kod kuće.
Gastro
03. Maj 2021 03. Maj 2021
0
Riža na mlijeku ili sutlija, koja mnoge podsjeća na školske dane, u Francuskoj se tokom pandemije vratila na stolove.
Trend su oživjeli vrhunski chefovi vrativši se jelima iz djetinjstva kako bi vratili uspomenu na bezbrižnost i pružili utjehu u nesigurnim vremenima.
Osim riže na mlijeku, recepti koji su ponovno postali popularni u Francuskoj su oni za palačinke, kolač od jogurta i kekse s maslacem – madeleines, a fotografije i recepte za ta skromna jela na društvenim mrežama dijelili su i vrhunsku chefovi, bez obzira na Michelinove zvjezdice u njihovim CV-jevima.
Pariski chef Stéphane Jégo iz restorana "Chez L’Ami Jean" uspio je od svoje riže na mlijeku napraviti jedno od najpopularnijih jela na meniju, piše "Punkufer".
- Čak i da želim, ne mogu je maknuti s jelovnika. Ludo je, ljudi me zaustavljaju na cesti i ispituju o tom jelu. Meni to vrijedi više od zvijezda na nebu, jer sam dotaknuo ljude svojom hranom – rekao je chef.
Recept
Tokom francuskog karantina, Stéphane je za gladne Parižane skuhao 200 litara riže na mlijeku, a oni su je revno odnosili i uživali kod kuće.
Za svoj specijalitet chef najprije zagrije vaniliju u mlijeku, zatim dodaje rižu kratkog zrna koju kuha 40 minuta na laganoj vatri. Kad je riža dovoljno mekana, dodaje šećer i kuha još 15 minuta. Nakon što se riža ohladi, chef umiješa tučeno vrhnje te posipa jelo karamelom s orašastim plodovima.
Bez obzira na veličinu porcije, Parižani se ne mogu zasititi tog jela, koje vraća osmijeh na lice.
Regija
NE DAO BOG NIKOME OVAKVIH SUSJEDA: Desno, desnije, Hrvatska i Srbija
Prije 23 min0
Društvo
GRAĐANI OPREZ: Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu (FOTO)
Prije 30 min0
Politika
TAKTIKA RUSKIH PRIJATELJA NA BALKANU: Intimidacija sukobom i novim genocidom
Prije 55 min7
Regija
"JA RADIO, JA GRADIO, JA ŽRTVA": Kako izgleda jedno obraćanje Aleksandra Vučića?
Prije 1h0
Gastro
NAPRAVITE CHEESBURGER TJESTENINU: U kremastom umaku od mljevene govedine i sira neodoljivo podsjeća na...
03. Maj 20240
Gastro
IDEALNA ZA VIKEND: Bistra pileća supa s razlogom je svevremenski klasik, jednostavna je za pripremu...
04. Maj 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
03. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE JOŠ OVO POPODNE TIRAMISU OD JAGODA I KOKOSA: Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju
Prije 11h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.