DRAMA NA NEBU: Kineska raketa izvan kontrole, oglasio se i Pentagon...

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskim brodom kod njegovog povratka na Zemlju.

  • Svijet

  • 07. Maj 2021  07. Maj 2021

  • 0

Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je u četvrtak da neće uništiti kinesku raketu koja se ovog vikenda treba nekontrolirano vratiti u atmosferu, indirektno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole.

“Prema posljednjim procjenama koje sam vidio, planiran je (povratak) za 8. ili 9. maja”, rekao je američki ministar odbrane na pres-konferenciji.

“Zasad nismo planirali uništiti raketu”, dodao je. “Nadamo se da će pasti gdje nikome neće naškoditi, u okean ili na neko takvo mjesto.".

Kina je prošle sedmice pomoću rakete Dugi marš 5B lansirala prvi od triju modula svoje svemirske stanice CSS-a. Raketa se ovih dana treba spustiti na Zemlju, niko ne zna gdje.

Nakon odvajanja svemirskog modula, lanser je počeo kružiti oko Zemlje u nepravilnoj putanji, polako gubeći visinu, što, zapravo, onemogućava bilo kakvo predviđanje o mjestu njegova ulaska u atmosferu, a time i o mjestu pada.

Moguće je da će se raspasti u atmosferi i ostaviti iza sebe tek krhotine. Ako ostane čitav, postoji velika mogućnost da padne u more, jer voda čini 70 posto planete.

Austin je, ne imenujući direktno kineske vlasti, natuknuo da lansiranje kineske rakete nije bilo dovoljno precizno planirano.

“To svjedoči o tome da oni među nama koji djelujemo u svemiru, moramo – ili bismo morali – postupati sigurno i promišljeno te sve ovo uzeti u obzir kada se planira operacija”, dodao je.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskim brodom kod njegovog povratka na Zemlju. U aprilu 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...