ŽESTOKA KRITIKA DEMOKRATSKOG SENATORA: “Potezi Netanyahua su rasistički nacionalizam, ŠTA JE SA PRAVIMA PALESTINACA?”

Inače, Sanders, iako Jevrej, u prošlosti je žestoko kritikovao poteze Izraela prema Palestini i Palestincima.

  • Svijet

  • 18. Maj 2021  18. Maj 2021

  • 3

Bernie Sanders, demokratski senator i jedan od omiljenih političara koji, vjerovatno, nikada neće biti predsjednik SAD-a, žestoko je kritikovao vladu Izraela.

Poteze Benjamina Netanyahua nazvao je “rastističkim nacionalizmom" i zatražio trenutni prekid sukoba na Bliskom istoku.

Istaknuo je da Izrael, kao i svaka druga zemlja na svijetu, ima pravo da se brani, ali je istovremeno naglasio da se, jednostavno, mora prestati sa maltretiranjem Palestinaca.

"Niko neme dileme da Izrael ima pravo da se brani. Ali, pravo pitanje je šta je sa pravima Palestinaca", rekao je Sanders, navodi "Business Insider".

Istovremeno je osudio reketiranje Hamasa, ali i naglasio da najnoviji konflikt nije počeo s tim potezima Hamasa.

Posebno se osvrnuo na premijera Izraela Benjamina Netanyahua, za kojeg je kazao da je u posljednjih 10 godina povećao svoju netoleranciju i autoritarni sistem rasističkog nacionalizma, prenosi Hayat.ba.

"Ako SAD svake godine daje Izraelu skoro četiri milijarde dolara pomoći Netanyahuovoj vladi, onda on ima obavezu za sve akcije svoje vojske."

Inače, Sanders, iako Jevrej, u prošlosti je žestoko kritikovao poteze Izraela prema Palestini i Palestincima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...