NE MISLE NI AMERIČKI POLITIČARI SVI ISTO: Senator Bernie Sanders traži da Amerika prekine bezrezervnu podršku Izraelu

Sanders je sin jevrejskih imigranata iz Poljske, odrastao u njujorškom kvartu Brooklyn

  • Svijet

  • 02. Dec. 2023  

  • 0

Izrael mora prestati sa neselektivnim bombardiranjem, mora dozvoliti ozbiljniju humanitarnu intervenciju i omogućiti stanovnicima Gaze da se vrate svojim kućama.

Bernie Sanders, član američkoga Senata, koji u ovom domu predstavlja saveznu državu Vermont, suprotstavio se nerazumnoj finansijskoj podršci koju Sjedinjene Države pružaju Izraelu, osudivši masovne zločine nad civilima u Gazi.

"Sjedinjene Države godinama izdvajaju ogromne količine novca za Izrael. Ove godine dali smo 3,8 milijardi dolara, a sada je predsjednik Biden od Kongresa zatražio dodatnih 14,3 milijarde. Ovaj pristup neograničenog davanja Izraelu mora prestati.

Amerika mora reći da mi jesmo prijatelji Izraela, ali i da to prijateljstvo ima određene uvjete. Ne možemo biti saučesnici u akcijama koje su protiv međunarodnog prava i protiv našeg osjećaja za dobro.

A to znači da Izrael mora prestati sa neselektivnim bombardiranjem, mora dozvoliti ozbiljniju humanitarnu intervenciju i omogućiti stanovnicima Gaze da se vrate svojim kućama. Također, Izrael mora prestati provoditi nasilje na Zapadnoj Obali."

Sanders je sin jevrejskih imigranata iz Poljske, odrastao u njujorškom kvartu Brooklyn, a 2016. i 2020. godine vodio je stranačke utrke za demokratskog predsjedničkog kandidata, u kojojima je izgubio prvo od Hillary Clinton, a onda od Joe Bidena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...