MERDŽO ODGOVORIO MAGAZINOVIĆU: "Određene osobe su umislile da im je dopušteno sve, pa tako i bez ikakvih argumenata blatiti!"

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Josip Merdžo demantirao je navode poslanika SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saše Magazinovića u vezi s ostvarivanjem autorskih prava na audio-vizuelna djela koja se distribuiraju putem kablovske retransmisije.

  • Politika

  • 19. Maj 2021  19. Maj 2021

  • 1

“Sve što je rečeno na konferenciji za novinare ili putem društvenih mreža oko procedure izdavanja dozvole za audiovizualno reemitiranje je neutemeljeno. Notorna je činjenica da je dozvola izdana sukladno zakonu i da je kao takva pravomoćna, te i dalje na snazi. Nijedan sud nije ukinuo tu dozvolu, kao što to tvrdi zastupnik Magazinović. Nikakva pravna nesigurnost u ovoj oblasti ne postoji”, napisao je Merdžo u izjavi za javnost.

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo odbacio je insinuacije da postoje bilo kakve zloupotrebe te, kako se navodi, sva prikupljena sredstva pripadaju isključivo autorima.

“Također, moram primijetiti da su određene osobe umislile da im je dopušteno sve, pa tako i bez ikakvih argumenata blatiti, okrivljivati, pa čak pozivati na diskreditiranje onih koji vam nisu po volji. Tako su u svom istupu filmski radnici, koji nemaju istinite informacije, glasno pozivali na moju diskreditaciju zbog imenovanja članova Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Moram, međutim, reći da u toj proceduri niti sam sudjelovao i s njom apsolutno nemam ništa ni osobno niti kao ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH”, naglašava Merdžo.

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo najavio je kako će “zbog izrečenih stavova i zlonamjerne diskreditacije daljnju komunikaciju po ovom pitanju obaviti njegov odvjetnik”.

Podsjećamo, danas je održana pres-konferencija Saše Magazinovića i nekoliko filmskih radnika, na kojoj je ukazano na kontroverze koje prate imenovanje članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH i probleme u sistemu kolektivnog osiguranja autorskih prava. Magazinović je rekao da je cijela prviča vrlo zamršena i teška nekoliko desetina miliona, kao i da vjeruje da je javnost na pragu velike afere čiji trag vodi do visokih dužnosnika HDZ-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...