ČOVIĆEVA DESNA RUKA, JOSIP MERDŽO: "Razmišljamo da se Ljubić žali Evropskom sudu za ljudska prava!" 

“Gospođa Baralija obratila se Europskom sudu za ljudska prava zbog toga što nije bila implementirana odluka Ustavnog suda BiH o izborima za Mostar. Ovdje imamo pravno istu situaciju, rekao je generalni sekretar HNS-a o ideji žalbe Evropskom sudu za ljudska prava povodom, kako kaže, neprovođenja odluke "Ljubić".

  • Vijesti

  • 13. Feb. 2022  

  • 9

Josip Merdžo, generalni sekretar Hrvatskog narodnog sabora BiH, iznio je sinoć u Dnevniku RTV HB prijedlog da se Ljubić, obrati Europskom sudu za ljudska prava sa žalbom da presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić nije provedena. 

“Razmišljalo se o tome da se hrvatska strana, odnosno netko – npr. gospodin Ljubić, obrati Europskom sudu za ljudska prava sa žalbom da presuda Ustavnog suda BiH (predmet Ljubić; U 23/14 op. hms) nije provedena”, rekao je Merdžo, na što je urednik Dnevnika Tihomir Šutalo napomenuo da je to slično kao u slučaju apelacije Irme Baralija vezano za izbore u Mostaru. 

Merdžo kaže da se radi o apsolutno istom odnosu. 

“Gospođa Baralija obratila se Europskom sudu za ljudska prava zbog toga što nije bila implementirana odluka Ustavnog suda BiH o izborima za Mostar. Ovdje imamo pravno istu situaciju. Dakle obratiti se Europskom sudu jer nije provedena presuda Ustavnog suda BiH za Dom naroda”, rekao je Merdžo. 

Upitan da li se može očekivati da će Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH, uistinu pokrenuti takvo što, Merdžo najavljuje razgovor o toj temi sljedećih dana. 

“Nije isključeno da se to dogodi. Međutim, ako procesi u BiH krenu u smjeru gdje bi bilo izvjesno da će doći do implementacije odluke Ustavnog suda BiH, vjerojatno bi to bilo nepotrebno, Ali, govorim da je i ovo jedan od alata kojom bi se mogla pojačati aktivnost na realizaciji presude Ljubić”, rekao je Merdžo. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...