ANTONIO GUTERRES IZRIČIT: Kritikovao Izrael i Hamas za kršenje "zakona rata" i zatražio prekid vatre

Zatražio je od izraelskih vlasti da se povinuju zakonima, „uključujući srazmjernu upotrebu sile“, i pozvao ih da „pokažu maksimalnu suzdržanost u vođenju vojnih operacija“.

  • Svijet

  • 20. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 0

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres zatražio je trenutni prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasovih vladara Gaze, na početku vanrednog sastanka Generalne skupštine UN-a.

Očekuje se da sastanku prisustvuje stotinjak govornika, među kojima je 12 ministara uglavnom iz arapskih i islamskih zemalja.

Guterres je poručio današnjem skupu da su on i bliskoistočni posrednik UN-a angažovani u „široke diplomatske napore“ u regiji, uključujući i kontakte s Egiptom, Jordanom i Katarom.

Pozvao je sve članice međunarodne zajednice „da učine sve što je u njihovoj moći kako bi pomogle stranama u sukobu da se vrate s ruba ponora“.

Čelnik svjetske organizacije također je pozvao Izrael i Hamas da „omoguće intenziviranje posredničkih napora kako bi se sukobi priveli kraju“.

Guterres je implicitno kritikovao Izrael i Hamas za kršenje „zakona rata“ koji zabranjuje neselektivne napade na civile i civilnu imovinu, kao i napade na vojne ciljeve koji izazivaju nesrazmjerne civilne žrtve. Naglasio je da „kontraterorizam“ i „samoodbrana“ nisu opravdanja.

Zatražio je od izraelskih vlasti da se povinuju zakonima, „uključujući srazmjernu upotrebu sile“, i pozvao ih da „pokažu maksimalnu suzdržanost u vođenju vojnih operacija“. Zatražio je od Hamasa i ostalih palestinskih naoružanih grupa da „prekinu neselektivna lansiranja raketa i minobacača iz gusto naseljenih civilnih kvartova na civilna naselja u Izraelu“, prenosi Associated Press.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...