VAŽAN DIO ZDRAVE ISHRANE: Evo koliko oraha, a koliko ostalih orašastih plodova treba dnevno pojesti

Nijedna hrana neće biti kompletna i uravnotežena bez njih pa nutricionisti savjetuju da ih ne zaboravite redovno jesti – naravno, osim ako niste alergični na njih.

  • Zdravlje

  • 14. Jun. 2021  14. Jun. 2021

  • 0

Orašasti plodovi su, zajedno sa svježim povrćem i voćem, važan dio zdrave ishrane.

Nijedna hrana neće biti kompletna i uravnotežena bez njih pa nutricionisti savjetuju da ih ne zaboravite redovno jesti – naravno, osim ako niste alergični na njih.

Stoga, čak i ako ste postavili cilj da se riješite suvišnih kilograma, ne treba se potpuno odreći oraha.

Orašasti plodovi sadrže veliku količinu vitamina, minerala i zdravih masti. Pomažu u jačanju imunološkog sistema, poboljšavaju zdravlje kose, noktiju i kože, pa čak i povećavaju nivo hemoglobina. Ali, s čitavim nizom korisnih svojstava, oni su, također, veoma kalorični, stoga morate biti oprezni s njihovom količinom u ishrani.

Nutricionisti savjetuju da jedete šaku orašastih plodova koji vam stanu na dlan. Ovo je oko 30 grama oraha dnevno. Australijsko dijetetsko udruženje čak savjetuje da nadgledate količinu svake vrste oraha koji jedete, prenosi Hayat.ba.

Evo koliko oraha dnevno preporučuju da se pojede kako bi se postigla maksimalna korist:

30 badema

10 brazilskih oraha

15 indijskih oraščića

20 lješnika

15 makadamskih oraha

15 oraha

30 pistacija

10 cijelih oraha

Mala šaka kikirikija ili mješavina oraha

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...