INZKO ZAGRIJAVA ATMOSFERU, RASTE NERVOZA ODREĐENIH POLITIČARA: "To je još u početnoj fazi razmatranja"

U javnosti se danas pojavila informacija o tome kako je visoki predstavnik Valentin Inzko sastavio svojevrsnu "crnu listu" na kojoj su svoje mjesto uglavnom našli zvaničnici iz RS-a koji su se protivili oduzimanju priznanja osuđenim ratnim zločincima, piše "Oslobođenje".

  • Mini market

  • 24. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 1

Navodno, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, na njoj se nalaze imena Nedeljka Čubrilovića, Nenada Stevandića, Petra Đokića, Nenada Nešića i drugih zvaničnika.

Među desetak imena, koliko ova lista navodno sadrži, svoje mjesto su našli i oni koji su se, izgleda, zamjerili Inzku po drugim osnovama, jer, navodno tu je i ime Dragana Čovića i drugih čelnika HDZ-a.

Inzko je ovu listu, kako tvrde pojedini mediji, proslijedio američkom predsjedniku Josephu Bidenu i uskoro se može očekivati njihovo stavljanje na američku crnu listu.

Povodom ovih informacija pitali smo Valentina Inzka da li je tačno da je sastavio listu zvaničnika koji se protive oduzimanju odlikovanja ratnim zločincima, kao i onih koji su umiješani u podrivanje Dejtonskog sporazuma ili korupciju. Također pitali smo i, ako su ove informacije tačne, ko je na listi i koliko imena ona sadrži.

Očekivano, Inzko nije želio potvrditi postojanje bilo kakve liste, ali iz njegovog odgovora se da jasno nazrijeti da se uskoro može očekivati "sječa knezova", odnosno kažnjavanje odreženih političara u BiH.

"Ne mogu komentarisati pitanje sankcija, zato što je ono još uvijek u početnoj fazi razmatranja.

Jasno je, međutim, da izabrani zvaničnici ni u kom slučaju ne smiju vječno i nekažnjeno veličati i odlikovati osuđene ratne zločince, usprkos međunarodnim presudama i suprotno duhu i slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Isto tako, lokalni zvaničnici ne smiju tolerisati veličanje osuđenih ratnih zločinaca u svojim gradovima ili opštinama, bez obzira na to ko je za to odgovoran, te moraju poduzeti korake da se situacija ispravi kada je riječ o muralima, transparentima, spomen-pločama i drugim javnim oblicima njihovog veličanja", kazao je Inzko za Oslobođenje.

(Oslobodjenje.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...