PANDEMIJA OSTAVILA NEGATIVNE POSLJEDICE I PO STRANA ULAGANJA U BiH: Strane investicije u 2020. opale su za čak...

Branimir Muidža, diektor Tvornice cementa Kakanj i predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH, naglasio je kako je evidentno da BiH nedostaje kapitala, radnih mjesta i perspektive za mlade, što nam govori da je vrijeme da se aktivnije okrenemo privlačenju stranih investicija, jer interes investitora za ulaganje u BiH postoji.

  • Ekonomija

  • 01. Jul. 2021  01. Jul. 2021

  • 0

U organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) i Vijeća stranih investitora (FIC), u četvrtak je na Jahorini počeo višednevni poslovni skup pod nazivom "Global Business Executive Retreat 2021". Na konferenciji učestvuje više od 100 privrednika iz zemalja Zapadne Afrike, Zaljeva, Evropske unije, Turske, Kine te regiona, koji će govoriti o povezivanju rZapadnog Balkana s drugim regijama u svijetu, slobodnim zonama, modernim tehnologijama, inovacijama i preduzetništvu u današnje postpandemijsko vrijeme, kao i o turizmu.

- Organizovanjem ovakvog skupa željeli smo da predstavimo mogućnosti ulaganja u BiH, ali i da vidimo kako se naše firme snalaze u ovom postpandemijskom periodu - kazala je Slavica Korica, pomoćnica direktora za promociju i analizu u Agenciji za promociju stranih investicija u BiH.

Prema njenim riječima, kao što je bilo i očekivano, pandemija je ostavila negativne posljedice i po strana ulaganja u BiH.

- Prema trenutno dostupnim podacima, strane investicije u 2020. godini opale su za 7,5 posto u odnosu na godinu ranije. Tako su ukupna strana ulaganja u 2020. iznosila 625,6 miliona KM, dok je taj iznos godinu ranije bio 676,6 miliona KM - kazala je Korica, piše "Oslobođenje".

Branimir Muidža, diektor Tvornice cementa Kakanj i predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH, naglasio je kako je evidentno da BiH nedostaje kapitala, radnih mjesta i perspektive za mlade, što nam govori da je vrijeme da se aktivnije okrenemo privlačenju stranih investicija, jer interes investitora za ulaganje u BiH postoji.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a prema riječima ministra Staše Košarca, potrebno je da BiH snažnije i konkretnije radi na privlačenju stranih investitora. Jedan od načina je i formiranje više slobodnih zona.

- Slobodne zone su dobar alat za privlačenje stranih investicija i ja sam pokrenuo izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojima bi se kompanije koje posluju u slobodnim zonama, oslobodile plaćanja PDV-a za električnu energiju, gas i druge komunalne usluge, što bi bilo značajna poruka stranim investitorima da su dobrodošli - poručio je Košarac.

Drugi dan konferencije održat će se paneli posvećeni visokim tehnologijama, digitalizaciji i inovacijama koji su u službi unapređenja poduzetništva, dok je za treći dan planirana panel-diskusija pod nazivom "Turizam danas". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...