VALENTIN INZKO DIREKTNO: "Schmidt je dobio podršku PIC-a, uz izuzetak Rusije, pozivam domaće organe vlasti da se..."

Inzko je komentarisao presudu Stanišiću i Simatoviću.

  • Mini market

  • 01. Jul. 2021  01. Jul. 2021

  • 0

"Ambasadori Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) zvanično su imenovali Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini 27. maja, a gospodin Schmidt će preuzeti dužnost visokog predstavnika 1. augusta 2021. godine", kazao je Valentin Inzko u izjavi za N1.

Kako je dodao, Schmidt je dobio podršku PIC-a, uz izuzetak Rusije, za imenovanje na ovu poziciju.

“Upravni odbor PIC-a, uz izuzetak Ruske Federacije, u svom komunikeu od 2. juna 2021. godine pozdravio je imenovanje g. Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika i dao mu punu podršku u jačanju stabilnosti BiH tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Kako smo mogli vidjeti, sve članice Vijeća sigurnosti UN-a, koje su, također, i članice UO-a PIC-a – ponovo uz izuzetak Ruske Federacije – kao i mnoge zemlje koje nisu članice UO-a PIC-a, pozdravile su imenovanje g. Schmidta i izrazile punu podršku OHR-u. U svakom slučaju, Vijeće sigurnosti UN-a ne igra odlučujuću ulogu u imenovanju visokih predstavnika“, piše N1.

Upitan za komentar o jučerašnjoj presudi Stanišiću i Simatoviću, Inzko je kazao:

“Poricanje genocida i drugih zločina iz domena međunarodnog prava te, prema tome, i poricanje pravnosnažnih sudskih presuda, podriva vladavinu prava i predstavlja direktnu prepreku za mir, pomirenje i izgradnju povjerenja, jer se time otvoreno poriče suosjećanje i empatija prema boli i patnjama žrtava. Nakon što sam već nekoliko godina bio svjedokom poraznog efekta koji nedostatak priznanja, odgovornosti i obeštećenja za žrtve masovnih zločina i sistematskih povreda imaju na društvo u Bosni i Hercegovini, pozivam domaće organe vlasti da se čvrsto uhvate ukoštac s veličanjem osuđenih ratnih zločinaca u njihovim gradovima ili općinama, bez obzira na to ko je odgovoran, te poduzmu korektivne mjere u slučajevima murala, bilborda, spomen-ploča i drugih javnih manifestacija koje imaju takvu svrhu.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...