GRLIĆ RADMAN SE DIREKTNO MIJEŠA U UNUTRAŠNJE STVARI BiH: "Daytonski sporazum najvažniji mirovni sporazum od Drugog svjetskog rata"

On upozorava da bi izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma bile katastrofalne za mir u cijeloj Evropi.

  • Regija

  • 01. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 4

"DAYTONSKO-pariški sporazum najvažniji je mirovni sporazum od Drugog svjetskog rata", rekao je u četvrtak ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, upozorivši da bi njegove izmjene bile katastrofalne za mir u cijeloj Evropi, javlja HINA.

Hrvatski šef diplomacije učestvovao je na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, na panelu naziva Izgradnja povjerenja kroz dijalog.

Grlić Radman je pritom rekao kako je ohrabrujuće što su, kao posljedica prijeke potrebe i traumatičnih iskustva u ovoj regiji, razvijeni alati za rješavanje problema dijalogom i pregovorima.

Kao primjere je naveo Erdutski sporazum iz 1995., kojim je započeta mirna reintegracija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u Hrvatsku, te Daytonsko-pariški sporazum, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Taj je dogovor nazvao najvažnijim mirovnim sporazumom potpisanim nakon Drugog svjetskog rata pa je naglasio kako je njime zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, a njegov Aneks 4 osigurava jednakost triju konstitutivnih naroda.

"Važnost Daytonsko-pariškog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i danas je nemjerljiva i bilo kakav pokušaj njegove promjene neprihvatljiv je za Hrvatsku", ponovio je ministar, dodavši kako se u posljednje vrijeme događaju pokušaji političkih struktura unutar BiH da dovedu taj dogovor u pitanje.

"Posljedice toga bile bi katastrofalne za mir i sigurnost u cijeloj Evropi", rekao je Grlić Radman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...