I PARLAMENT OBAVIJEŠTEN O BIZARNOM SLIČAJU: Osumnjičeni za krađu 8,7 miliona maraka, a krivično gone sudiju!

Vidjevši da postupajući tužilac koji provodi istragu protiv Hajdarevića i postupajući sudija u procesu za vraćanje oduzetog novca nisu nasjeli i da vode istragu i sudski proces po zakonu, a ne po Hajdarevićevom “nacionalnom kriterijumu”, čemu je u prilog išlo i vještačenje sudskih vještaka, postalo je jasno da na sudu i tužilaštvu postoje nepobitni dokazi o tome koliko je novca je bilo oduzeto, kada, kako i gdje.

  • Mini market

  • 08. Jul. 2021  

  • 0

"Supružnici Enes i Mahira Hajdarević iz Sarajeva, koji su skupa sa Jovankom Kabanicom suvlasnici firmi KATV HS d.o.o. kao i HKB NET d.o.o. oštetili su svoju poslovnu partnerku za oko 8,5 miliona maraka izdavanjem fiktivnih računa za nepostojeći zakup i preusmjeravanjem naplate korisničkih računa za kablovsku televiziju na firmu sa kojom ona nema nikakve veze", tvrdi Aco Kabanica, Jovankin suprug, koji u svom pismu poslanicima u Parlamentu BiH ističe da su ih Hajdarevići godinama unazad pljačkali tako što su naplaćivali nepostojeći zakup, a korisnike preusmjeravali da račune za kablovsku televiziju plaćaju na M&H Company d.o.o. koja je u njihovom isključivom vlasništvu.

Kabanica u svom pismu navodi da su protiv Hajdarevića podigli tužbu kojom traže da im se vrati ukradeno, ali da oni ne biraju sredstva da pritisnu pravosudne institucije kako bi sabotirali proces i spriječili nadoknadu štete. Upravo zbog toga, piše on, u takvoj situaciji Hajdarevići su pronašli sebi saradnike u pravosudnom sistemu.

-Njihovi saradnici sada krivično gone tužioca koji istražuje Hajdareviće, kao i sudiju koji treba donijeti presudu i natjerati ih da nam se ukradeno vrati. Za angažovanje takvih saradnika osumnjičeni će imati na raspolaganju budžet od osam miliona ukradenih maraka koje mogu potrošiti na plaćanje pomagača – navodi Kabanica.

On je istakao da je parlamentarcima pojasnio da su određeni tužioci nezakonito pomagali licima pod istragom, sa ciljem da ih obustave i tako im omoguće da zadrže nezakonito stečenu imovinu. Kabanica navodi da postupajući tužilac korektno vodi istragu protiv bračnog para Hajdarević zbog nezakonitog prisvajanja tuđeg novca i da je ona trenutno u zaključnoj fazi, dok istovremeno teče i sudski postupak za vraćanje odštete za počinjeno djelo.

-Hajdarevići su do zadnjeg momenta vjerovali da nijedan sudija i tužilac u Sarajevu neće od njih zahtijevati da vrate novac i da neće podići optužnice protiv njih. Istovremeno su vješto prikrivali da su pored novca uzetog Jovanki Kabanici oduzeli novac još jednom “nesrpskom” manjinskom suvlasniku u KATV HS d.o.o. Abazu Fadilu iz Sarajeva.

Vidjevši da postupajući tužilac koji provodi istragu protiv Hajdarevića i postupajući sudija u procesu za vraćanje oduzetog novca nisu nasjeli i da vode istragu i sudski proces po zakonu, a ne po Hajdarevićevom “nacionalnom kriterijumu”, čemu je u prilog išlo i vještačenje sudskih vještaka, postalo je jasno da na sudu i tužilaštvu postoje nepobitni dokazi o tome koliko je novca je bilo oduzeto, kada, kako i gdje. Po vještačenju to zbirno iznosi preko osam miliona KM – tvrdi Kabanica. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...