ZAROBLJENE STOTINE MILIONA MARAKA ZBOG NACIONALNOG KLJUČA: Aner Žuljević tvrdi da se radi o grubom kršenju zakona

Aner Žuljević je uputio javni poziv američkoj ambasadi i EU delegaciji da omoguće transparentan, stručan i zakonit izbor Komisije za vrijednosne papire

  • Politika

  • 10. Jul. 2021  

  • 0

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), sa 54 glasa za, 18 suzdržanih i bez glasova protiv, donio je u ponedjeljak 5. jula Odluku o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

Odlukom su zbog isteka mandata razriješena dva člana Komisije, Hasan Ćelam i Matej Živković, a za nove članove imenovani su Adnan Zukić kao predsjednik Komisije, te članovi Matej Živković, Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

Odluka, koju treba potvrditi Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, značajna je za funkcioniranje Federacije BiH. Po nekim najavama na dnevnom redu Doma naroda ova odluka bi se trebala naći do kraja mjeseca.

Uloga čelnih ljudi FBiH

Komisija za vrijednosne papire FBiH, ne funkcionira još od oktobra 2019. godine, jer Parlament nije odobrio tada predložene članove Komisije zbog nacionalnog sastava, piše Dnevni.ba.

Zbog toga što ne funkcionira skoro dvije godine, oko 400 zahtjeva pravnih subjekata čeka konačne odluke koje može donijeti samo Komisija, a blokirane su i stotine miliona maraka kapitala. Izbor članova Komisije blokiran je, jer izaslanici u jednom od dva doma – Domu naroda nisu bili zadovoljni izborom kandidata.

Članove Komisije, predlažu predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH. Predsjednik Federacije FBiH Marinko Čavara BiH predložio je članove iz hrvatskog naroda, potpredsjednica iz reda bošnjačkog naroda.

Od potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda se očekivalo da predloži osobu iz tog naroda, ali je predložio kandidata koji se ne izjašnjava kao Srbin. Kao razlog je naveo to što Zakon o komisiji za vrijednosne papire ne propisuje nacionalni sastav predsjednika i članova komisije.

Izaslanik u Domu naroda FBiH Aner Žuljević upozorio je da postoje ozbiljne indicije u kršenje zakona pri imenovanju ove iznimno važne komisije. Naime, jedan od članova zakona izričito kaže da za članove ove komisije ne mogu biti imenovane osobe koje sudjeluju u političkim aktivnostima, kao ni oni koji imaju dužnost u političkoj stranci.

Žuljevićev poziv

Zbog toga, Aner Žuljević je uputio javni poziv američkoj ambasadi i EU delegaciji da omoguće transparentan, stručan i zakonit izbor Komisije za vrijednosne papire, jer, kako navodi, sve sto gledamo ozbiljno smrdi na političku korupciju.

"Jasno je, a pri tome i jadno da se dopušta netransparentnost i 'nezakonitost' poteza na tako ozbiljnim stvarima. Još jednom javno pozivam gospodina Čavaru da nam dostavi kompletnu konkursnu dokumentaciju kako bi dokazao da ništa ne krije i da je ispoštovan zakon kod odabranih kandidata za Komisiju za vrijednosne papire. Navedeno tražim, isključivo kako bi se uvjerili da ne kršimo zakon, iako je više nego jasno da sakrivanje dokumenata potvrđuje politiziranost/nezakonitost izbora. Nažalost puno dokaza koje sam dobio ukazuju da se radi o politički kontaminiranom konkursu, a činjenica da se izvještaj komisije krije mjesec dana, ide u prilog tome.

Pozivam američkog ambasadora gospodina Nelsona da osigura transparentnost i zakonitost procesa izbora komisije, kao potvrdu vlastitog kredibiliteta u najavi borbe protiv političke korupcije. Također, od predstavnika EU komisije očekujem da umjesto javnog pritiska na delegate koji samo štite zakonitost postupka, pomognu da se sva relevantna dokumentacija od gospodina Čavare dostavi prije samog izglasavanja i zajednički uvjerimo kako Odluka o političkom imenovanju/ otimanju Komisije nije ono što treba privredi i finansijskim tržištima.

Iskustvo saziva prethodne komisije u kojoj su članovi iste fizički napadani, a neki i tuženi pokazuje koliko je važno biti odgovoran u izboru novog saziva. Neke od objavljenih informacija jasno ukazuju da postoje ozbiljne indicije kako se krši član 6. zakona o komisiji za vrijednosne papire i to stav 6 i 7. (kandidat ne može obavljati dužnost u političkoj stranci i učestvovati u političkim aktivnostima) – naveo je izaslanik Aner Žuljević.

Politički aktivisti

Naime, usitinu jednostavnim prikupljanjem podataka s interneta potpuno je jasno da su barem dva od pet članova ove komisije duboko politički aktivni. U slučaju Esad Dželilovića čak na web stranici SDA navodi se da je dotični politički aktivan i nalazi se na jednoj od rukovodećih funkcija u prozorskoj SDA.

Također, u njegovoj biografiji navodi se niz izrazito političkih funkcija kao što su predsjedavajući Općinskog vijeća Prozor/Rama i ministarske funkcije u Vladi HNŽ ispred SDA.

Također, u slučaju kandidata Romea Zelenike na web stranicama HDZ-a BiH ovaj kandidat naveden je kao jedan od bivših predsjednika Mladeži HDZ-a BiH u njihovoj mostarskoj organizaciji. U njegovom slučaju na istoj stranici postoje i fotografije s izrazitih političkih i stranačkih događaja. Svojevremeno, Zelenika je bio i direktor mostarskog zatvora te je dovođen u vezu s bijegom pojedinih zatvorenika iz ove ustanove. Federalna uprava policije je svojevremeno podnosila određene prijave protiv njega, ali od cijele priče se ništa ozbiljnije nije dogodilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...