UZBUNA U PEKINGU: Kina šokirana planom WHO-a za studiju o porijeklu Covida-19

"Kina je danas odbacila plan Svjetske zdravstvene organizacije za provođenje druge faze istrage o porijeklu koronavirusa, koja obuhvata hipotezu da je oboljenje možda nastalo u kineskom laboratoriju", izjavio je danas potpredsjednik kineske Nacionalne komisije za zdravlje Zeng Yixin.

  • Svijet

  • 22. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predložila je početkom mjeseca drugu fazu istraživanja o porijeklu koronavirusa u Kini, uključujući kontrole laboratorija i pijaca u Wuhanu, i zatražila je transparentnost od vlasti.

"Nećemo prihvatiti ovakav plan o praćenju porijekla virusa, jer u pojedinim aspektima zanemaruje zdrav razum i protivi se nauci", naglasio je Yixin.

Prema njegovim riječima, bio je iznenađen kada je prvi put čitao plan WHO-a, jer se navodi hipoteza da je kinesko kršenje protokola u laboratoriju tokom istraživanja uzrok "curenja" virusa.

On je izrazio nadu da će WHO ozbiljno razmotriti stavove i sugestije koje su dali kineski stručnjaci i da će praćenje porijekla  koronavirusa tretirati kao naučno pitanje i odustati od političkog miješanja.

Yixin je dodao da je Kina protiv politizacije istraživanja. Porijeklo virusa izaziva spor među stručnjacima.

Prvi poznati slučajevi virusa pojavili su se u Wuhanu u decembru 2019. godine. Vjeruje se da je virus prešao na ljude sa životinja koje su prodavane na pijaci.

(SB/Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...