APOKALIPTIČNI PRIZORI OBIŠLI SVIJET: Pogledajte kako je pješčana oluja "progutala" kineski grad

Policija je bila primorana zatvoriti sve glavne saobraćajnice, a vozačima je naloženo da čekaju na odmorištima dok se uvjeti ne poboljšaju.

  • Svijet

  • 27. Jul. 2021  27. Jul. 2021

  • 0

Historijski kineski grad Dunhuang suočen je s katastrofalnom pješčanom olujom koja ga je, kako pokazuju snimci, "progutala".

Kako javljaju mediji, olujni pješani oblak bio je visok gotovo stotinu metara, a donio ga je vjetar iz pustinje Gobi u nedjelju. Prizori iz grada nalikuju filmovima katastrofe i brzo su se proširili društvenim mrežama. Na njima se vidi kako goleme zgrade nestaju pod golemim oblakom pijeska, koji polako "guta" čitav grad.

image Foto: Xinhua/Swns/Swns/Profimedia 

Policija je, piše "Daily Mail", bila primorana zatvoriti sve glavne saobraćajnice, a vozačima je naloženo da čekaju na odmorištima dok se uvjeti ne poboljšaju. Kineski mediji javljaju da je grad, smješten na znamenitom Putu svile, pogođen u nedjelju oko 15 sati. U obližnjem parku prirode zateklo se više turista koji se nisu uspjeli ni snaći, a vjetar i pijesak već su odnijeli njihove lične stvari. Radi se o grupi koja je došla u Dunhuang da promatra čuvene zalaske Sunca.

Oluja ih je dočekala nespremne, morali su se uhvatiti jedni za druge te staviti zaštitne naočale kako bi se spasili od nadirućeg vjetra i pijeska.

  image Foto: Xinhua/Swns/Swns/Profimedia

Turistički vodič imenovan samo kao "gospodin Qin", ispričao je novinarima kako ništa nije ukazivalo na oluju. Nebo je bilo plavo i bez oblačka i svi su se veselili prekrasnom zalasku Sunca, a vjetar je odjednom promijenio smjer i krenula je nezapamćena oluja.

image Foto: Xinhua/Swns/Swns/Profimedia

"Daily Mail" podsjeća da je Dunhuang poznat po teškom vremenu, ali i naglašava da su ekstremne vremenske prilike proteklih godina postale češće nego ikad prije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...