ACO, SRBINE: Marko Đurić postao ambasador Srbije u čak deset zemalja, isplatilo se tapšanje Vučiću…

Marko Đurić, ambasador Srbije u Washingtonu, s tom pozicijom dobio je ambasadorsko namještenje u još devet zemalja. Đurić, čovjek koji je imenovan na tako važnu poziciju uprkos tome što nema nikakvog diplomatskog iskustva, sada je ambasador Srbije u čak 10 zemalja.

  • Regija

  • 05. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 2

Snažno tapšanje se Marku Đuriću, čini se, najviše isplatilo. Dobroj poziciji u SNS-u, odnosno kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sigurno je doprinijelo i ono naručeno skandiranje "Aco, Sbine" na Kosovu, piše Nova.rs.

Pošto se očito značajno istakao u tapšanju i skandiranju, stigla je i nagrada. I to kakva – ambasador u SAD-u, jednom od najvažnijih diplomatskih predstavništava za Srbiju.

To se desilo u oktobru prošle godine. Od tog momenta do danas, imenovanja se samo nižu. Posljednje, u Svetoj Luciji na nerezidentnoj osnovi, objavljeno je u "Službenom glasniku Srbije". Vlada Srbije donijela je tu odluku na sjednici održanoj 2. augusta 2021.

Nekadašnji član Odbora, potom funkcioner SNS-a i bivši savjetnik predsjednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM u aprilu ove godine prvo je imenovan za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom u maju na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Comonvelth Dominici, kao i u Saint Kitsu i Nevisu.

U junu, on je ukazom predsjednika države postavljen na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Saint Vincentu i Grenadinima.

Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju spomenute uglavnom ostrvske zemlje.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD-u, ranije je za Nova.rs rekao da nije bio akreditovan u tim zemljama, kao i da se razmatralo da u to vrijeme bude na ambasadorskoj funkciji u Jamajci i još nekim državama, ali da se od toga odustalo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...