ŠTA ĆE SE DOGODITI U KATARU: Amerikanci više ne kriju planove, slijedi pritisak za zaustavljanje vojne ofanzive...

Dodaje se da se planira nekoliko rundi sastanaka u tri dana, na kojima će se raspravljati o situaciji u Afganistanu.

  • Svijet

  • 10. Avg. 2021  10. Avg. 2021

  • 0

Američki izlaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad "pritisnut će talibane da zaustave vojnu ofanzivu" tokom razgovora u Kataru ove sedmice, najavio je State Department nakon što je ta naoružana grupa preuzela kontrolu nad nekoliko provincijskih glavnih gradova u azijskoj zemlji.

"Ambasador Khalilzad će ići u Dohu, gdje će pomoći formuliranje zajedničkog međunarodnog odgovora o ubrzanom smirivanju situacije u Afganistanu", objavio je State Department u izjavi.

Dodaje se da se planira nekoliko rundi sastanaka u tri dana, na kojima će se raspravljati o situaciji u Afganistanu.

"Predstavnici zemalja regije i šire, kao i multilateralne organizacije, "vršit će pritisak za smanjenje nasilja i prekid vatre, kao i izraziti stav da neće priznati vlast nametnutu silom".

Zauzeli šesti provincijski glavni grad

"Mir poslije pregovora je jedini put za okončanje rata. Sjedinjene Američke Države će nastaviti raditi sa svi stranama, kao i s regionalnim i međunarodnim akterima da se postigne konsenzus“, navodi se.

Talibani su u ponedjeljak objavili da su zauzeli i šesti provincijski glavni grad u svega četiri dana Aybak u provinciji Samangan.

Uprkos napretku talibana, SAD ne pokazuje znake da bi mogao izvršiti zračne napade, a portparol Pentagona tvrdi da Washington sada smatra da je na afganistanskim političkim i vojnim liderima da borbu dobiju ili izgube.

"Sada treba braniti njihovu zemlju. To je njihova borba", rekao je John Kirby.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...