ADVOKAT ANTE GOTOVINE, OTVORENO: "Ovo sad dolazi iz Republike Srpske, predsjednik Milanović ima obavještajna saznanja..."

Mišerić je odgovorio na pitanje kako protumačiti činjenicu da optužbe dolaze iz BiH uprkos tome što je Haag već rekao svoje.

  • Regija

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 2

Advokat Luka Mišetić, koji je u Haagu branio generala Antu Gotovinu, govorio je za Dnevnik Nove TV o problemu koji je za ratne zapovjednike "Bljeska" stigao iz Bosne i Hercegovine.

"Ja bih rekao da nemaju neki veliki razlog za zabrinutost. Dakle, akciju 'Bljesak' je istražilo Haško tužiteljstvo još prije 15 godina i odlučili su ne podizati optužnicu za 'Bljesak'. U toj istrazi ispitivani su i najviši zapovjednici Hrvatske vojske i policije, uključujući i generala Mladena Markača i druge, i na kraju su zaključili da nema dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka pred Haškim tribunalom. Koliko je meni poznato, ovo je sad pokrenula Republika Srpska unutar BiH. Mislim da nema nekih novih dokaza ili nešto novo što se dogodilo od završetka haške istrage. Prema tome, ne očekujem da bi sad hrvatski generali imali razloga za zabrinutost."

Kako protumačiti činjenicu da sad dolazi to iz BiH uprkos tome što je Haag već rekao svoje?

"Ne mogu špekulirati, međutim, Republika Srpska, nažalost, ima tih politiziranih kaznenih prijava, oni su pokrenuli pitanje, a i druga pitanja protiv najviših hrvatskih časnika i dužnosnika, i pretpostavljam da je Tužiteljstvo BiH po službenoj dužnosti moralo postupati po tim kaznenim prijavama. Vjerojatno Tužiteljstvo BiH ne želi ili, još vjerojatnije, ne može pokrenuti kazneni postupak unutar BiH, pošto BiH nema nadležnost istraživati niti procesuirati bilo što vezano za operaciju 'Bljesak', jer je ta operacija bila izvođena isključivo na teritoriju RH. Prema tome, oni su, po mom sudu, napravili jedino moguće u ovoj situaciji, a to je proslijediti predmet da hrvatsko tužiteljstvo postupa dalje."

Može li se ovo protumačiti na način kako je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović govorio, da je riječ o političkom pitanju, a ne o pravosudnom?

"Predsjednik Milanović ima pristup informacijama i obavještajnim podacima koje ja nemam, prema tome, ja ne mogu špekulirati iz ove pozicije koji su motivi državnog Tužiteljstva BiH za ovakav postupak. Činjenica je da je nezgodno to što je BiH pokrenula ovo pitanje kada su neka otvorena pitanja sada između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i daje se, onda, taj politički naboj ovom potezu Tužiteljstva.

Za očekivati je, ako DORH postupi po tom predmetu, da će odbaciti kaznene prijave i zatvoriti tu istragu, što je, naravno, u interesu svih, jer time se zatvara cijeli predmet.

Sasvim sigurno ovakav postupak Republike Srpske konkretno ima za cilj ocrnjivati hrvatske operacije 'Bljesak' i 'Oluju', u to nemam nikakvu sumnju, međutim za to nema činjenični ni pravni temelj i očekujem da će svaka istraga, bez obzira tko ju provodio, doći do istog zaključka."

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske saopćilo je da oni u ovoj zamolnici, kao i u dokumentaciji koju su dobili, ne vide da se dovodi u pitanje legitimitet operacije "Bljesak" i "Oluje", i nju su spomenuli.

"Formalnopravno, nijedan kazneni postupak ne može dovesti u pitanje legitimitet jedne vojne akcije zato što sudovi nemaju nadležnost pokretati legalnost same akcije. Nije ni Haški imao nadležnost, nemaju ni sudovi Hrvatske, BiH i tako dalje. Međutim, moramo razdvojiti formalnopravno i činjenično. Činjenično je da će u očima publike i međunarodne zajednice, ako osudite jedan cijeli državni vrh za jednu akciju, onda se smatra da je ta akcija bila zločinačka bez obzira što je netko imao pravo pokrenuti tu akciju, ali ako ste imali namjeru u toj akciji činiti zločine ili etničko čišćenje, onda će se smatrati da je to zločinačka akcija.

Naravno da je, onda, za očekivati da država neće slaviti i obilježavati akciju koju je sud proglasio da je imao za namjeru etničko čišćenje. Prema tome, sasvim sigurno ovakav postupak Republike Srpske konkretno ima za cilj ocrnjivati hrvatske operacije 'Bljesak' i 'Oluju', u to nemam nikakvu sumnju, međutim za to nema činjenični ni pravni temelj i očekujem da će svaka istraga, bez obzira tko ju provodio, doći do istog zaključka." 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...