OVO MORATE ZNATI: Evo šta se događa s vašim tijelom ako ne pijete dovoljno vode

Ako ste dehidrirali, to može narušiti i vašu koncentraciju. To može predstavljati dodatni problem ako ste na poslu ili u školi. Usljed teške dehidracije, možete iskusiti i simptome kao što su zbunjenost i delirij.

  • Zdravlje

  • 13. Avg. 2021  13. Avg. 2021

  • 0

Pretjerana žeđ i ljepljiva usta očiti su znakovi dehidracije. No, postoje i neki suptilni znakovi dehidracije, koje nije tako lako uočiti. Evo šta se događa s vašim tijelom ako ne pijete dovoljno vode.

Glavobolje

Oko 75 posto našeg mozga sačinjeno je od vode. Ako ne uzimate dovoljno vode, mogu se javiti jake glavobolje. Kada se mozak smanjuje zbog dehidracije, javljaju se glavobolje na koje čak ni tablete neće previše utjecati. U tom slučaju, trebate popiti dosta vode kako bi vaš mozak mogao normalno funkcionirati.

Problemi s koncentracijom

Ako ste dehidrirali, to može narušiti i vašu koncentraciju. To može predstavljati dodatni problem ako ste na poslu ili u školi. Usljed teške dehidracije, možete iskusiti i simptome kao što su zbunjenost i delirij.

Gubitak mišićne mase

Ako ste aktivni, trebali biste piti oko dva litra vode dnevno, a ako dosta vježbate, trebate popiti i više tekućine, jer se znojite, što, također, može dovesti do dehidracije ako ne unosite tekućinu koja se izlučuje.

Kao i mozak, i mišići su velikim djelom, zapravo, voda. Stručnjaci navode da mišići sadrže oko 80 posto vode. Prema tome, kako ne biste gubili mišićnu masu, uzimajte dovoljno vode.

Nedostatak energije

Ako nemate snage da izvršite neke svakodnevne zadatke, razlog može biti i dehidracija. Nedostatak energije može biti posljedica toga što niste popili dovoljno vode.

Ne možete se znojiti

Znojenjem se regulira temperatura tijela, ali ako ne se možete znojiti, moguće je da niste pili dovoljno vode. To može biti opasno, jer se tijelo može pregrijati i zbog toga se može javiti toplinski udar, piše "Healthybuilderz".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...