HOĆE LI SDP-ovi VIJEĆNICI PRESUDITI FIKRETU ABDIĆU: Nedostaju još tri potpisa za smjenu osuđenog ratnog zločinca

Inicijativu je potpisalo pet vijećnika SDA, po dva vijećnika Naše stranke i NES-a, jedan iz DNZ-a te dva nezavisna vijećnika.

  • Mini market

  • 13. Avg. 2021  13. Avg. 2021

  • 0

Opozicioni vijećnici Općinskog vijeća Velika Kladuša, njih 12, potpisali su inicijativu za opoziv Fikreta Abdića, načelnika te općine i osuđenog ratnog zločinca, koji je kaznu zatvora odležao u Hrvatskoj, ali im nedostaju još tri kako bi smjena mogla biti i izglasana.

Inicijativu je potpisalo pet vijećnika SDA, po dva vijećnika Naše stranke i NES-a, jedan iz DNZ-a te dva nezavisna vijećnika.

Čekaju se potpisi tri vijećnika SDP-a BiH.

Interesantno je da su vijećnici SDP-a BiH te SDA, Naše stranke i NES-a prije mjesec dana najavili inicijativu za opoziv Abdića i čekali su da dobiju zeleno svjetlo dva nezavisna vijećnika, a sada, kada su dobili potpise dva nezavisna vijećnika, čekaju se potpisi tri SDP-ova vijećnika.

- Inicijativu smo podnijeli prije dva dana. Imamo 12 potpisa, ostaju još tri. Ali, vjerujem da ćemo imati 15 ruku, koliko je i dovoljno da se izglasa opoziv – kazao je Asim Veladžić, šef Kluba zastupnika SDA u Općinskom vijeću Velika Kladuša.

Dodao je da su prije mjesec dana, kada su izašli s najavom o ovoj inicijativi, čekali na dva nezavisna zastupnika te da je tada uz njih bio SDP BiH, ali da oni sada još nisu potpisali, da “nešto čekaju”.

- Sada su potpisala ova dva nezavisna, čeka se na tri SDP-ova – rekao je Veladžić.

On je istaknuo, kako piše "Faktor", da bi u prvoj sedmici septembra mogao biti održan kolegij Općinskog vijeća, a sjednica na kojoj bi se glasalo o opozivu načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića, mogla bi biti sredinom septembra.

alt

Izjavu Aladina Ćerimovića, predstavnika SDP-ovih vijećnika u Velikoj Kladuši, nisu uspjeli dobiti, jer se nije javljao na telefon.

Vijećnici su Abdićevu smjenu zatražili, jer načelnik, kako su obrazložili, ne vrši svoju dužnost, ne dolazi na posao, ne podnosi izvještaje o svim radu, ne pojavljuje se u javnosti.

Osim toga, Abdić, naveli su, ne dolazi na sjednice Vijeća (bio je na samo jednoj, i to online), nije podnio prijedlog s osnovama programa i politike koju treba ostvariti za vrijeme mandata, a što je morao uraditi tri mjeseca nakon konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća, odgovorio je u roku na tek deset posto vijećničkih pitanja.

- Načelnik općine sastanke s uposlenicima Općine održava u privatnim kućama ili prostorijama Laburističke stranke, što je mimo svih normi ponašanja i rada jednog općinskog načelnika – piše u obrazloženju inicijative.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...