ŠEF ZDRUŽENOG STOŽERA SAD-a UPOZORAVA: “Terorizam u Afganistanu mogao bi se uspostaviti mnogo ranije, a situacija..."

"...mogla bi rezultirati većom prijetnjom od terorizma."

  • Svijet

  • 15. Avg. 2021  15. Avg. 2021

  • 0

Na brifingu za senatore u nedjelju ujutro, general Mark Milley, šef združenog stožera SAD rekao je da bi se terorističke grupe poput Al Qaede mogle ponovo uspostaviti u Afganistanu mnogo ranije nego li su zvaničnici u ministarstvu odbrane procijenili, piše CNN.

Milley se referisao na procjene koje su govorile da bi za to trebale dvije godine ukoliko bi Talibani brzo preuzeli Afganistan, a kako je to ranije rečeno članovima Kongresa. Šef združenog stožera je priznao da bi sadašnja situacija mogla rezultirati većom prijetnjom od terorizma.

“Senatorima je također rečeno da postoji čak 60.000 ljudi koji bi se potencijalno mogli kvalificirati kao nositelji ili podnositelji posebnih imigrantskih viza, nositelji viza P1 i P2 ili drugi poput branitelja ljudskih prava, rekla su dva pomoćnika iz Senata. Bijela kuća nije odgovorila zahtjev za komentar o tim brojevima”, piše CNN.

Situaciju u Afganistanu je tokom kasnijeg telefonskog sastanka u Zastupničkom domu Kongresa komentarisao I prvi čovjek Republikanaca zastupnik Kevin McCarthy koji je situaciju u Kabulu nazvao “najgorim mogućim ishodom”.

“Ovo su ostaci Vijetnama, koji gledaju kako helikopteri upravo silaze i lete pored naše ambasade”, rekao je, prema izvoru GOP -a u pozivu sa predstavnicima administracije. McCarthy je dodao: “Da, imam strast, imam bijes. … Za sve koje smo obećali da ćemo štititi, kako će od danas uopće izaći odande?”.

CNN prenosi da je državni sekretar Antony Blinken ponovio je da administracija nema druge mogućnosti nego da se povuče od 1. maja zbog dogovora Trumpove administracije, koji bi rezultirao ponovnim napadima talibana na SAD i koalicijske. Ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da je, iako je Pentagon planirao “brojne moguće ishode”, “nedostatak otpora s kojim su se Talibani suočili od afganistanskih snaga bio krajnje uznemirujući”.

“Imali su sve prednosti, imali su 20 godina obuke naših snaga koalicije, moderno vazduhoplovstvo, dobru opremu i naoružanje. Ali ne možete kupiti volju i ne možete kupiti vođstvo. I to je zaista ono što je nedostajalo u ovoj situaciji”, rekao je Austin, prema izvorima koji su bili na pozivu, navodi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...