RASTE BROJ ŽRTAVA NA HAITIJU: Najmanje 724 poginulih, 2800 povrijeđenih …(FOTO)

Da stvar bude još gora, očekuje se da će regiju početkom sedmice pogoditi i tropska oluja Grace, što bi moglo dovesti do lokalnih poplava i klizišta.

  • Svijet

  • 15. Avg. 2021  15. Avg. 2021

  • 0

Kao što se i strahovalo, broj potvrđenih žrtava potresa koji je u subotu pogodio Haiti nastavio je rasti te su do danas zabilježene najmanje 724 poginule osobe te barem 2800 povrijeđenih, premda ni to vjerojatno neće biti finalna bilanca.

Zemlju koja se i dalje oporavlja od razornog potresa iz 2010. godine, koji je odnio najmanje 200 hiljada života i sasvim razorio infrastrukturu zemlje, u subotu ujutro zatresao je udar od 7,2 stepena po Richteru.

Potres je u subotu u 8.29 sati po lokalnom vremenu, odnosno 14.29 po evropskom, zatresao jugozapadnu obalu Haitija, s epicentrom u moru na 12 kilometara od grada Saint-Louis du Suda, a osjetio se u 125 kilometara udaljenom glavnom gradu Port-au-Princeu te u većini susjednih karipskih zemalja.

Srećom, nije bilo popratnih cunamija. Epicentar je, prema podacima američke agencije US Geological Survey, bio na dubini od 10 kilometara, a tijekom vikenda nastavili su se udari, najsnažniji od kojih je imao magnitudu od 5,8 stepeni po Richteru.

"Mnoštvo domova je uništeno, ljudi su poginuli, mnogi su u bolnicama", kazala je za agenciju AFP Christella Saint Hilaire, koja živi nedaleko od epicentra.

Atentat na predsjednika

Situacija je time gora što se zemlja nalazi u razdoblju političke nestabilnosti nakon nedavnog atentata na predsjednika Jovenela Moïsea. U političkom vakuumu koji je nastao nakon ubistva prvog čovjeka zemlje 7. jula, zemlju privremeno vodi premijer Ariel Henry.

Da stvar bude još gora, očekuje se da će regiju početkom sedmice pogoditi i tropska oluja Grace, što bi moglo dovesti do lokalnih poplava i klizišta.

Haiti, koji dijeli otok Hispaniolu s Dominikanskom Republikom, ima 11 miliona stanovnika, od kojih čak 59 posto živi ispod granice siromaštva. Američki predsjednik Joe Biden danas je odmah odobrio paket hitne pomoći te poručio da će uposlenici agencije USAID "pomoći u procjeni štete i u akcijama spašavanja, liječenju povrijeđenih te svima onima koji moraju nanovo izgraditi živote".

image (Foto: Stanley Louis/AFP)

"U trenutku koji je već sam po sebi bio izazovan za narod Haitija, rastužen sam razaranjem koje je počinio potres", rekao je Biden.

Frantz Duval, urednik lokalnih novina Le Nouvelliste, putem Twittera objavio je da su među zgradama sravnjenim sa zemljom u obalnom gradu Les Cayesu, koji je najteže stradao, i dva hotela. Dodao je da je lokalna bolnica preplavljena povrijeđenima.

"Polagano, snažno i nekoliko dugih sekundi zemlja se zatresla na Haitiju 14. kolovoza 2021. godine oko 8.30 sati", napisao je Duval, piše Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...