DIREKTNO IZ KANADE: Premijer Justin Trudeau napravio neočekivani potez, dvije godine prije isteka mandata....

Trudeauova Liberalna partija trenutno ima manji broj zastupničkih mjesta nego što je potrebno za većinu u Parlamentu, pa zavisi od podrške drugih partija.

  • Svijet

  • 16. Avg. 2021  

  • 0

Kanadski premijer Justin Trudeau raspisao je prijevremene izbore za 20. septembar, što je dvije godine prije roka.

Datum je najavio nakon što je posjetio generalnu guvernerku Mary Simon, kako bi formalno zatražio održavanje izbora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Kanađani će … izaći na izbore 20. septembra”, rekao je Trudeau novinarima u glavnom gradu Ottawi, nakon što je posjetio rezidenciju guvernerke Simon i zamolio je da raspusti Parlament.

Trudeau je kazao da je Simon prihvatila njegov zahtjev, što pokreće izbornu kampanju.

Liberali zavise od drugih partija

“Neka se vaš glas čuje, iznesite svoje mišljenje i zajedno idemo naprijed”, rekao je.

Da bi stekli većinu, liberalima je potrebno 170 mjesta u Donjem domu od 338 članova.

Istraživanja javnog mnijenja ukazuju da će liberali pobijediti treći uzastopni put na izborima, ali da možda neće imati većinu u Parlamentu.

Trudeauova Liberalna partija trenutno ima manji broj zastupničkih mjesta nego što je potrebno za većinu u Parlamentu, pa zavisi od podrške drugih partija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...