NAKON POZIVA IZ PREDSJEDNIŠTVA BiH OGLASIO SE CHRISTIAN SCHMIDT: "Gašenje požara je obaveza"

Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu

  • Vijesti

  • 16. Avg. 2021  

  • 6

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je pozvao odgovorne da se, kako je naveo, angažuju i učine sve kako bi se pomoglo građanima koji žive u područjima zahvaćenima požarima, a sve nakon zahtjeva Predsjedništva sa današnje sjednice.

Kako su napomenuli iz Ureda visokog predstavnika (OHR), požari prijete dijelovima Bosne i Hercegovine što zahtijeva adekvatan odgovor. Zaštita i spašavanje kao odgovor na prirodne nesreće su, kako su istakli, humanitarno pitanje koje utječe na sve građane u pogođenim područjima.

"Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu", poručili su iz OHR-a.

Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da, kako su naglasili, djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima. Pored toga, visoki predstavnik pomno prati situaciju te je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao procijeniti težinu situacije, saopćili su iz OHR-a.

Naime, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ranije danas na sjednici, kojoj opet nije prisustvovao član iz Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD), zatražilo pomoć od visokog predstavnika.

Inače, zbog Dodikovog neprisustvovanja sjednicama nije moguće angažovati helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) za gašenje požara. Da bi se to desilo potrebna je saglasnost svih članova Predsjedništva.

Predsjedništvo je ranije zatražilo i angažman Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, a u međuvremenu je odlučeno da požare u Federaciji Bosne i Hercegovine gase helikopteri iz Republike Srpske. Pomoć je dala i Hrvatska angažovanjem kanadera, ali samo u pograničnim dijelovima.

Prošle sedmice je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić (DF) tražio i od EUFOR-a da pomogne u gašenju požara. Iz EUFOR-a su poručili da nemaju sredstva za gašenje požara iz zraka, ali da mogu pomoći izviđanjem terena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...