PRVO OBRAĆANJE TALIBANA: “Žene će raditi rame uz rame s nama, neće biti diskriminacije, sve će biti u skladu sa šerijatom”

"Morali smo ući u Kabul kako bismo osigurali sigurnost stanovnika", kaže Mujahid i dodao kako želi uvjeriti međunarodnu zajednicu da nitko neće biti povrijeđen.

  • Svijet

  • 17. Avg. 2021  17. Avg. 2021

  • 1

Talibani koji su u nedjelju preuzeli vlast u Afganistanu sazvali su svoju prvu press konferenciju u Kabulu i prvi put da su se obratili javnosti nakon što su osvojili državu.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da su "nakon 20 godina borbe preuzeli zemlju i protjerali strance".

"Ovo je ponosan trenutak za cijelu naciju", rekao je, dodavši da žele osigurati da Afganistan više ne bude poprište sukoba.

"Oprostili smo svima koji su se borili s nama. Animozitetima je došao kraj. Ne želimo nikakve unutarnje ni vanjske neprijatelje, dodao je i kazao kako ne žele haos u Kabulu.

"Naš plan je bio da se zaustavimo na vratima Kabula kako bi proces tranzicije vlasti prošao glatko. No, nažalost, prethodna vlada bila je toliko nesposobna... Njihove sigurnosne snage nisu uspjele osigurati sigurnost. Morali smo nešto učiniti", rekao je.

"Morali smo ući u Kabul kako bismo osigurali sigurnost stanovnika", kaže Mujahid i dodao kako želi uvjeriti međunarodnu zajednicu da nitko neće biti povrijeđen.

"Ne želimo imati nikakvih problema s međunarodnom zajednicom. Imamo pravo djelovati u skladu sa svojim vjerskim načelima. Druge zemlje imaju drugačije pristupe, pravila i propise... Afganistanci imaju pravo imati svoja pravila i propise, u skladu s našim vrijednostima. Mi smo predani pravima žena prema šerijatskom sistemu. One će raditi rame uz rame s nama. Željeli bismo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije", rekao je.

Rekao je da će biti privrženi medijima unutar njihovih kulturoloških okvira.

"Kad govorimo o aktivnostima medijima, ništa ne bi trebalo biti protiv naših islamskih vrijednostima. Vi u medijima trebali biste obraćati pažnju na naše nedostatke, kako bismo mogli služiti narodu. No, mediji ne bi trebali raditi protiv nas. Oni bi trebali raditi na jedinstvu nacije", dodao je glasnogovornik talibana, prenosi Jutarnji.hr.

"Ali mediji ne bi trebali raditi protiv nas, trebali bi raditi na tome da ujedinimo naciju", dodao je.

Na pitanje o pravima žena, rekao je: "Dopustit ćemo ženama da rade i studiraju unutar naših okvira. Žene će biti vrlo aktivne u našem društvu, unutar naših okvira."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...