BH GAS U TEŠKOJ SITUACIJI: Da li je dovedeno u pitanje sigurno snabdijevanje prirodnim gasom?

"Nemamo više fizičku kontrolu nas gasovodom jer ne možemo pristupiti gasovodu iz razloga što su istekla osiguranja, registracija vozila"

  • Ekonomija

  • 17. Avg. 2021  

  • 0

Kompanija BH-Gas više ne može provoditi efektivan nadzor nad gasovodom visokog pritiska, osnovnim sredstvom kompanije.

Šta se dešava u ovoj bh. firmi, je li dovedeno u pitanje sigurno snabdijevanje prirodnim gasom u Vijestima u 7 pitali smo Almira Bečarevića, savjetnika direktora BH Gasa.

Bečarević je istakao da je BH Gas u vrlo teškoj situaciji.

"Nemamo više fizičku kontrolu nas gasovodom jer ne možemo pristupiti gasovodu iz razloga što su istekla osiguranja, registracija vozila, tako da nema mogućnosti da ih ponovo obnovimo jer plan poslovanja kompanije koji smo predali još krajem prošle godine, nije uopće usvojen, iz neobjašljivih razloga. Dovedeni smo u ovu situaciju i nije samo to problem, problemi će ići dalje jer sve one usluge, kojima ističu ugovori, automatski ne mogu biti obnavljani, jer mi potpadamo pod zakon o javnim nabavkama i niti nijedna stvar, do najobičnijeg papira, ne možemo nabaviti bez javnih nabavki. Tako da, s ove strane se blokira", naglasio je.

Situacija je zabrinjavajuća s obzirom da se ne može više provoditi nadzor nad gasovodom.

Uputili smo saopćenje i prijavili smo se FUP-u, jer bojimo se da će se desiti incident, objavili smo i brojeve telefona da svi oni koji budu primijetili bilo šta vezano za gasovod, da nam jave jer nemamo mogućnost da kontrolišemo, gasovod je dug 200 kilometara, nema ni teoretske mogućnosti da fizički neko ide da to obilazi. Odgovoran će biti onaj ko je doveo kompaniju u ovu situaciju, mi smo rekli i FUP-u i u saopćenju, mi molimo Boga da neko ne pogine, ali oni koji su odgovorni i koji se iživljavaju nad ovom kompanijom iz mnogih razloga, neka preuzmu odgvornost jer ne možete upravljati sistemom, a i tu će nam isteći licence, tako da ćemo izgubiti i vid preko računara.

BH-Gas je donedavno imao promet 100 miliona KM, imali su kreditni rejting, međutim i to se znatno promijenilo. Za južnu interkonekciju, izradu glavnog projekta i reviziju projekta predložili ste iznos 2,5 miliona KM, a odobreno je 1,5 miliona.

Na pitanje, šta se može s tim iznosom uraditi, Bečarević je kazao ništa.

"Federalna vlada je dezavuisana od resornog Ministarstva jer izračun je rađen na bazi 185 miliona kubika za čitavu godinu, tarifa vrijedi od 11. augusta do 31. decembra, mi po tom osnovu možemo ostvariti 2,39 miliona, i nije problem u tome, Ministarstvo nek odobri 500.000 maraka, ne pravimo mi u tom segmentu problem, nego pravimo problem iz razloga što se iz tog novca ne može finansirati osnovna djelatnost. Kad smo plan dostavili nisu s nama htjeli razgovarati jer ministar misli da je on taj koji sve zna i odredio je ono što je odredio", istakao je.

Dakle, pozvana je javnost da u slučaju bilo kakvih dešavanja na trasi gasovoda od oko 200 kilometara, poput curenja gasa, radova u blizini gasovoda ili bilo kakvih neuobičajenih dešavanja, pozove kompaniju.

To je samo da znamo dešavanja. Vidjet ćemo šta ćemo u tom slučaju raditi. Poslali smo prijavu i inspekciji. Ova situacija je nenormalna. Neko vam ne da registrujete vozila da pristupite gasovodu. Neko vam ne da kroz tarifu da vršite popravke je ne možete kupiti ni papir. Sestrinske kompanije koje se bave transportom, u Srbiji i Hrvatskoj, svaka od njih ima 100 miliona maraka. Mi ne tražimo 100 miliona maraka, mi tražimo od ovih 2,39 možemo isplatiti ljudima plate, možemo dati nadzornom odboru, odboru za reviziju i za dva kredita rate.

Ovakva se situacija nikada nije desila, ovo nije normalna situacija. Vi kažete, neko će poginuti, i napišete to saopćenje i niko nas ne nazove. Vi kažete ne možemo pristupiti gasovodu, otkazuje sve. Nisu više problem ni vozila, sad će otkazivati sve, prije pet dana nam je istekla licenca za vođenje knjigovodstvenog sistema, zatim web hosting, licence microsofta, znači, ide totalni mrak i na to dobijemo ismijavanje ovoga dokumenta gdje smo obrazlagali do 1.000 maraka što ćemo potrošiti – kazao je, između ostalog, Almir Bečarević, savjetnik direktora BH Gasa, gostujući u Vijestima u 7 Hayat televizije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...