ANALIZA BBC-ja: Ogranak Al Kaide u Jemenu pohvalio talibane, nazvao ih "časnom i lojalnom grupom"…

Procjenjuje se da trenutno u Afganistanu boravi više stotina Al Kaidinih militanata, pri čemu su neki navodno viđeni i u redovima talibana.

  • Svijet

  • 19. Avg. 2021  

  • 0

Teroristička organizacija Al Kaida, koja je bila odgovorna za napad na SAD 11. septembra 2001. godine, posljednjih se godina prilično pritajila. Čelnike Al Kaide u Afganistanu su tada skrivali upravo talibani, što je i bio glavni razlog za američku intervenciju u toj zemlji, koja je sad neslavno završila.

Ogranak Al Kaide u Jemenu, koji je svojevremeno smatran najopasnijim, sad je objavio veliku pohvalu talibanima te ih nazvao "časnom i lojalnom skupinom", navodi BBC-jev dopisnik za sigurnost.

Talibani obećali prekid veza s Al Kaidom, ali...

To vjerovatno, prenosi Index.hr,  nije ono što talibani žele čuti nakon što su prije nekoliko dana na press-konferenciji u Kabulu, prvoj nakon pada glavnog grada Afganistana, obećali da će prekinuti veze s Al Kaidom. 

Procjenjuje se da trenutno u Afganistanu boravi više stotina Al Kaidinih militanata, pri čemu su neki navodno viđeni i u redovima talibana.

U nedavno objavljenom UN-ovom izvještaju navodi se da i dalje postoje snažne veze između te dvije grupe islamista.

Bez vojne prisutnosti zapadnih snaga u Afganistanu, ali i kooperativnih lokalnih obavještajnih službi, bit će puno teže identificirati i presresti komunikacije i aktivnosti Al Kaide, a naročito u zabačenim dijelovima zemlje, poput provincije Kunar, navodi BBC.

Što se tiče drugih dijelova svijeta, Al Kaidine podružnice u istočnoj i zapadnoj Africi uspješno pune svoje redove. Njima će situacija u Afganistanu svakako dići moral, zaključuje BBC-jev dopisnik u analizi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...