BURNO U BH-GASU: Najava tužbi, optužbe za mito i korupciju, opasne namjere kompanija iz Srbije i Rusije...

Priča oko BH-Gasa se ne stišava, jer sve se vrti oko novca. Osim nedostatka novca spominje se i mito. I to onaj koji je, kaže Salkić odbio, a tvrdi nuđen mu je od resornog ministra i srbijanskog biznismena, sa italijanskom adresom, Viliama Milovana.

  • Ekonomija

  • 21. Avg. 2021  21. Avg. 2021

  • 0

Salkić tvrdi da je namjera prodati gasni biznis i preuzeti snabdijevanje gasom Mitalla.

Na ove navode reagovao je i biznismen Milovan kazavši da se radi o lažima.

“Tokom naredne sedmice putem svojih pravnih zastupnika ću zaštitu svojih prava potražiti na sudu radi iznošenja kleveta, vrijeđanje moje časti i ugrožavanja poslovanja mojih kompanija, te ću zahtijevati 250.000 KM odštete od gospodina Salkića”, rekao je Milovan.

Salkić tvrdi tu neće stati, te se sada ide na preuzimanje računa BH-Gasa, na kojem se nalazi, kaže, više od 10 miliona maraka. A da sve bude još komplikovanije, ti milioni su namjenski odvojeni za eksproprijaciju za projekat gasovoda Južna interkonekcija.

JASMIN SALKIĆ, bivši direktor BH-Gasa

“Tačno 15. januara ove godine bilo je planirano raspisivanje tog glavnog projekta i da se krajem godine krene u izgradnju i ko će izvoditi izgradnju, no, osam mjeseci BH-Gasu nije dato da se usvoji plan nabavki”, kazao je Salkić.

Da li politička dimenzija može ugroziti strateški projekat od 160 kilometara novog gasovoda?

Tako bi se trenutni taransportni gasovod BiH povezao sa hrvatskim na potezu Zagvozd – Imotski – Posušje – Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar. Kako nemamo svog izvora gasa, za nas bi to značilo sigurno snabdijevanje iz više izvora – od američkog do onog iz Katara ili Alžira.

EMIN PETROVIĆ, Istraživački razvojni centar za gasnu tehniku

“Jeste da trebaju neka sredstva za glavni projekat na toj trasi, on je u planovima i u BiH kao strateški projekat. Treba ići zakon o južnoj interkonekciji u parlamentarnu proceduru jer nije usvojen. Bila je javna rasprava, to treba da se nastavi svojim tokom i ne treba da dođe u pitanje”, istakao je Petrović.

Dok bivši direktor tvrdi da je ovaj projekat već propao, s druge strane resorni ministar u dostavljenom odgovoru navodi da su izdvojena sredstva za hitne i prioritetne aktivnosti od 1,5 milion maraka, iako je samo idejni projekat koštao milion maraka.

ALMIR BEĆAREVIĆ, savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa

“Zašto se blokira južna interkonekcija, pa upravo iz razloga srbijanskih i ruskih firmi koje su došle na granicu sa gasom i žele potpuno da ovladaju gasnim tržištem”, naglasio je Bećarević.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...