PANDEMIJA I LANČANI RAST CIJENA U BiH: Piletina poskupjela za 66 posto, a ulje…

Samo prije četiri mjeseca pileći file koštao je 6,50 KM. Danas košta 9,70 KM.

  • Ekonomija

  • 30. Avg. 2021  

  • 0

Bosna i Hercegovina se, uz korona-krizu, suočava i s lančanim rastom cijena životnih namirnica. Cijene stalno rastu, a građani se svakog dana pitaju što će sljedeće poskupjeti. Najviše su poskupjeli ulje i pileće meso. Najveći rast zabilježila je cijena ulja. Ulje je poskupjelo za 37%.

Vezano uz piletinu, evidentiran je porast cijene od početka godine za 66%. Samo prije četiri mjeseca pileći file koštao je 6,50 KM. Danas košta 9,70 KM.

"Piletina je zabilježila povećanje cijene. Cijena pilećeg filea gotovo se izjednačila s onom teletine, a toga nije bilo nikada prij" kažu mesari, piše Večernji list BiH.

Prvenstveni razlog za poskupljenje pilećeg mesa je poskupljenje hrane za tov pilića, odnosno pšenice, raži, kukuruza i ječma.

"To povećanje premašilo je iznos od 60% od početka godine. Ističemo kako hrana za tov pilića ima udio od 75% u formiranju maloprodajne cijene piletine. Kad se tome dodaju i značajno povećanje cijene prijevoza i ambalaže, dolazimo do razloga za navedeno povećanje cijene piletine", kazali su iz Ministarstva trgovine Federacije BiH za N1.

Uvoz ulja u BiH većim dijelom vrši se iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, a manjim dijelom nabavlja se iz Distrikta Brčko BiH. Aktualna cijena uljarica (suncokreta, soje i uljane repice) na burzama nalazi se na višegodišnjoj rekordno visokoj razini, što se u potpunosti odrazilo na rast cijena jestivog ulja, kako u svijetu i regiji tako i u Bosni i Hercegovini. Uspoređujući cijene iz ove i godine prije pandemije, najbolje je vidljivo koliko su cijene rasle. Znatno su skuplji kruh, brašno, ulje i maslac. Posljedice globalne recesije oslikavaju se i u BiH. A na cijene utječu i vremenski uvjeti. Tako su, recimo, zbog suše rajčice skuplje za jednu marku u odnosu na prošlu godinu, dok su krastavci skuplji za pola marke u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Život u Bosni i Hercegovini sve je skuplji. Građane muče svakodnevna povećanja cijena. Skuplja je hrana, piće, duhan, veće su i cijene stanovanja te prijevoza. Građani su ogorčeni.

Inflacija je i u proteklih godinu dana jasno vidljiva u BiH, a skok cijena nije ublažila ni odluka o ograničavanju marži na pojedine proizvode. U udruženjima za zaštitu prava potrošača kažu kako se udar na džep građana tek očekuje u valu novih poskupljenja, prije svega, brašna.

Analitičari smatraju kako nema posebnih mjera koje se mogu donijeti i koje mogu utjecati na ublažavanje negativnih učinaka inflacije. Jedina učinkovita mjera je povećanje plata, navodi hms.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...